Ze verzinnen ze waar je bij zit……

boekenwijsheid.....

We hoorden op de radio een meneer van de Stichting CPNB vertellen over de komende Boekenweek. Over het Styx-leven en dood-thema, het boekenweekgeschenk, hoe dat heet en door wie het is geschreven en over Boudewijn Büch, die nu dood is, maar gelukkig wel zijn essay af had. Heel interessant allemaal. Die meneer vertelde ook, dat de Boekenweek dit jaar een “opkontje” krijgt. Nou, dan kun je toch merken dat iemand in de literaire hoek zit, hoor! Zo’n woord krijg je als gewoon mens niet verzonnen.

Hoewel…misschien heeft hij wel kleine kinderen, want die maken de leukste woorden. Logische woorden ook. Onze kleinzoon klom voor het eerst bij ons de trap op naar de eerste etage. Daar was hij als baby natuurlijk wel eens te slapen gelegd, maar nu ging hij echt op onderzoek . Hij kwam in de badkamer en daar staat de wasmachine. We hebben geen bad. Dus noemt hij dat de waskamer. Zoals onze dochter vroeger de kachel de brandkast noemde. Simpel toch?

Taal moet leven, vind ik ook en het Nederlands kan misschien door alle internationale invloeden wel een opkontje gebruiken. Gôh, leuk woord eigenlijk: opkontje….hoe vaker je ’t zegt, hoe leuker het wordt…opkontje, opkóntje, ópkontje……Ik ga Van Dale maar eens bellen.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)