Origamivoetbal…..

voetbal met 'n kleurtje....

Hier las ik over “hikikomori”, een Japans woord, dat aangeeft dat Japanse jongeren zich soms afsluiten van de wereld en in een isolement raken, doordat ze een druk ervaren om te moeten presteren. In sommige gevallen kan dat fataal aflopen.

Wij hebben op het ogenblik in Apeldoorn 11 Japanse jongens op bezoek. Ze zijn te gast bij AGOVV en worden begeleid door een Japanse professor. Ze worden getraind door twee jeugdtrainers van de Apeldoornse club, omdat ze in Japan vinden, dat de voetballers, die allemaal zo rond de 16 jaar zijn, dus redelijk in de gevaarlijke hikikomori-leeftijd, best aardig kunnen voetballen, maar hier wel wat kunnen leren op het gebied van tactiek. Ze vinden daar, dat het Hollandse gevoetbal ’t geschikst is om iets te kunnen opsteken.

Vanmorgen stond er een foto van die jongens in de krant. Een rijtje sporters met uitdrukkingsloze gezichten, maskers bijna, er kon geen lachje af. En dat terwijl de trainers zich vreselijk uitsloven! Aan de inzet en het uithoudingsvermogen mankeert ook niks bij die knapen, zeggen die, maar de lol van het voetballen straalt er nou niet direct vanaf.

De trainer vroeg aan de professor:”Wie is jullie topscorer?”. Er werd er een aangewezen. “Kan ie aardig penalties nemen?”. Ja, dat kon ie wel. “Nou, deze niet!”, zei de coach.Het was namelijk de bedoeling, dat hij met zijn hand op de op de grond liggende bal, gebukt tien keer rond de bal zou lopen en dan meteen op het doel zou schieten. Geintje. Nou, hij schoot de bal zowat het stadion uit. En ze láchten, de Japanners!

Na elke training krijgen de coaches een hand en wordt er voor ze gebogen. ’s Lands wijs, ’s lands eer, maar toch hoop ik, dat de trainers nog een paar leuke geintjes voor ze hebben de komende dagen, want daar gaan ze vast beter van voetballen.

Hollandse voetballers schieten trouwens al strafschoppen naast zónder tien rondjes om de bal…..Geintje.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)