Het kind van de rekening…..

...moet kinderpraat blijven!

Net in de auto hoorde ik tot twee maal toe ’n reclame, waarin kinderen het woord voeren in plaats van volwassenen. De eerste was een aansporing om toch vooral je ouders en/of grootouders eens een dagje mee te nemen naar De Efteling, want dat zullen ze hun hele leven niet meer vergeten. Dat geloof ik graag. Als je bij de kassa hoort wat je moet betalen om er met een gemiddeld aantal familieleden naar binnen te mogen, dat blijft je wel bij. Bij die handeling zijn (o)pa en (o)ma dan wel weer nodig, ondanks het feit dat ze door de kinderen zijn “meegenomen”!

De tweede reclame was er een van kinderen, die een proefrit wilden maken in een auto. Het merk weet ik niet meer, dus wat mij betreft was de reclame niet eens effectief. Kinderen in een volwassenensituatie, sprekend in “grote-mensen-taal”, ik vind het een vorm van kinderarbeid, die niet zou moeten mogen. Ik vind “Effe checken!” walgelijk taalgebruik voor een kind van drie.

Nou ging het in die autoreclame nog niet eens zozeer over het motorisch- of ander vermogen van de desbetreffende auto, maar over de mogelijkheid van videootjes en dvd’tjes achterin en daar hebben die kinderen natuurlijk wel weer belang bij op de lange, door pa en ma uitgezochte, vakantieroute naar Frankrijk, Italië of Spanje. Maar toch, ik vind reclamemakers, die via kinderen hun doel proberen te bereiken, misschien wel effectief maar niet echt netjes bezig.

In de supermarkt zie je ook moeders nogal eens in wanhoop, omdat kinderen iets willen, dat ze op de televisie hebben gezien en dat op kinderhoogte in de schappen ligt. Je moet van goeden opvoedkundige huize komen dan. Ik weet trouwens nog hoe kwáád ik was, toen “één-twee-drie-vier, hoedje van papier” veranderde in “Popla wel duizend vel, fijn toiletpapier”. “‘k Zag twee beren broodjes smeren, Pasta Choca beregoed!” was er ook zo één. De kinderen kenden de oorspronkelijke tekst van de liedjes niet eens meer! Gewoon gejat zo’n kinderliedje, daar hoef je geen Bumarechten over te betalen en de kinderen dienen als gratis reclameverspreiders! SARS-praktijken…….

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)