Bezuinigingswoede……

wereldlogo...

Dat er overal bezuinigd moet worden is een bekend verhaal. Dat er bij de omroepen bezuinigd moet worden is ook geen nieuws, maar dat de Wereldomroep zo beknot wordt, dat ze, zoals een woordvoerder vanavond in het Journaal zei, hun eigen voortbestaan niet meer zien zitten, is toch erg.

Als argument voor de bezuinigingen wordt van hogerhand gesteld, dat het internet een zodanig alternatief voor de diensten van de Wereldomroep is, dat die omroep overbodig wordt. Dat is dus alsof je zegt: schaf de kranten maar af, want je hebt toch een radio! Dat is toch appels met peren vergelijken?

Even een tegenstellinkje: hier in Apeldoorn waren er grote rellen rond de lokale omroep. De leiding daarvan wilde ook eens een bezem halen door van alles en programmatechnisch vond ik dat geen slecht idee, omdat er veel goedbedoelende mensen erg aan het hobby’en waren. Hetgeen de kwaliteit van de programma’s niet altijd ten goede kwam. Dat soort veranderingen, die dus behalve economische, want die moesten natuurlijk ook, tevens kwalitatieve verbeteringen opleveren, nou, daar is natuurlijk niks mis mee. En het komt in ons Veluwse stadje A. ook allemaal wel goed.

Maar bij een Wereldomroep hebben we het wel over een Wéreldomroep! Die moet toch blijven? Van belang voor zoveel mensen over de hele wereld. Nederlanders zitten nou eenmaal óveral, dat is altijd zo geweest. Dus niet alleen voor de vakantieganger, die op zijn strandje aan de azuren kusten toch even wil horen wat er “thuis” gebeurt.

Toen we vorig jaar in Australië waren klonk het maar wát leuk: “Dit is Radio Nederland Wereldomroep in Hilversum, …” en dan kwam hoe laat het was in Nederland en wat voor weer….onbelangrijk misschien, maar voor ons leuk en raar tegelijk. Nee, wij gaan nooit weg zonder de juiste frequenties ingetoetst op de wereldontvanger….voor “the global feeling”, zullen we maar zeggen!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)