’n Goede gedachte…….

zou je er ook een stoepje mee weg kunnen denken?

Spaanse en Zwitserse techneuten hebben een rolstoel ontwikkeld, of zijn daar in ieder geval mee aan het experimenteren, die door middel van gedachten kan worden bestuurd. Het kost twee dagen trainen, zeggen ze, voordat je het, indien aanwezig, onder de knie hebt. Je krijgt een soort electrodenhelm op je hoofd, die registreert wat je hersenen bedacht hebben en die plannen doorgeeft aan een computertje.

Je moet geen warhoofd zijn, want dan wordt het niks. Naar de bakker? Dan ook naar de bakker en niet naar de kroeg. Je moet rechtlijnig kunnen denken, anders lig zo in de plomp. En bij ruzie met je schoonmoeder blijf je misschien wel rondjes rijden, want daar kom je natuurlijk nooit uit! Gevaarlijk ding, hoor, zo’n helm. Het staat allemaal te lezen in de New Scientist, die deze week verschijnt.

Ze hebben, vooral in Japan, ook nogal eens geĆ«xperimenteerd met geleidehonden, die electronisch konden worden “bestuurd”, maar dat is niet veel geworden, geloof ik. We hebben er tenminste nooit meer iets van gehoord. Een direct “lijntje” van baas naar hond, te koop in de dierenwinkel, werkt nog altijd het beste. “Ga je mee naar huis, Cesar?”. Moet je kijken hoe goed ie de weg weet, vooral tegen etenstijd…….!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)