Bazig…..

de baasis....

Er stond vanmorgen een foto in de krant van een drietal Groen Links-dames, waaronder de zeer zwangere Femke Halsema, dat een t-shirt droeg met, zoals vroeger de Dolle Mina’s, het opschrift “Baas in eigen buik”. Vooral van Femke vind ik dat wel geestig, want als er één is, die absoluut geen baas meer is in haar eigen buik, is zij het wel. Ze heeft rustig af te wachten, wat dat baasje of bazinnetje daarbinnen allemaal voor haar in petto heeft. Die t-shirtdemonstratie was bedoeld om te protesteren tegen het feit, dat “de pil” uit het ziekenfondspakket dreigt te worden genomen.

Laat ik voorop stellen, dat ik de pil een prima uitvinding vind, een zegen voor die oververmoeide moeders van destijds met almaar groeiende gezinnen. Wij hebben hier ook heel wat minder tienerzwangerschappen dan in, ik noem een willekeurige dwarsstraat, Amerika. Een beetje ouder, die in de gaten krijgt, dat de tienerdochter wat dat betreft gevaar loopt, praat daarover en stuurt haar langs de dokter als ze dat idee door goede voorlichting al niet zelf geopperd heeft. Voor bepaalde groepen moet de pilverstrekking blijven zoals die is, vind ik. Dat scheelt de samenleving veel geld en daar ging het toch om? Maar dat er groepen zijn, die de pil best zelf kunnen betalen, lijkt mij ook duidelijk. De pil zit in het “zieken”-fonds en je bent niet ziek, integendeel zeer gezond. “Baas in eigen hoofd” zou toch ook kunnen als slogan?

We zagen trouwens gisteravond bij “Andere tijden” het geworstel met IVF-behandelingen. De termen reageerbuisbaby, zelfs “diepvriesbaby” vielen, omdat de vaderlijke bijdrage ingevroren werd bewaard. Ook die behandeling, die een collega van ons aan twee prachtige dochters heeft geholpen, die ze anders niet zou hebben gehad, staat, wat vergoeding door het ziekenfonds betreft, ter discussie. Moeilijke materie allemaal. Wat heb ik mijn clubje dan toch ongelooflijk simpel cadeau gekregen. Geluk gehad. Nog steeds……..

8 reacties op “Bazig…..

 1. Neneh

  augustus 27, 2003 at 3:00pm

  Het maakt nogal wat verschil of je de pil als anticonceptie gebruikt of als medicijn. Dat laatste is toch heel vaak het geval.
  Over wat je wel en niet zelf kan betalen raak je nooit uit gesproken………..
  Ik heb geen moeite met bewust wording! Laat iedereen maar weten hoeveel iets kost. Maar de belangen en verschillen zijn heel groot! Hoe je die nu opvangt?

 2. els

  augustus 27, 2003 at 4:16pm

  Inderdaad had mijn zinnetje: “De pil zit in het “zieken”-fonds en je bent niet ziek, integendeel zeer gezond…” uitgebreid kunnen worden met: “als je hem uitsluitend als anticonceptiemiddel gebruikt!”.Ik heb me niet gerealiseerd, dat hij ook vrouwen van heel wat andere klachten afhelpt! Bedankt voor die “bewustwording”, Neneh!

 3. els

  augustus 27, 2003 at 9:45pm

  Wat ik dus zeg: de pilverstrekking moet voor bepaalde groepen,( en iemand die van weinig geld moet leven valt daar zeker onder) zonder meer bereikbaar blijven!

 4. Merel

  augustus 28, 2003 at 9:42am

  Ik snap niet waarom condooms niet in het ziekenfonds (ja, een rare naam) zitten. Maar goed. Ik kreeg de pil als medicijn voorgeschreven voor ik uberhaupt wist hoe ik hem als anticonceptie zou moeten gebruiken. Ik slik hem dus al veel te lang, maar heb (nog) geen kinderwens en ben blij dat hij vergoed wordt.

 5. verbal jam

  augustus 29, 2003 at 4:03pm

  Waarom wordt de discussie over de pil wel/niet in het Ziekenfonds nou altijd precies gevoerd op een moment dat men wil bezuinigen? Zo gaan de dingen door elkaar lopen. Het hoort een principiële discussie te zijn, geen financiële.
  Afgezien daarvan: het is een onzinnige bezuiniging, want dat geld is men straks weer kwijt aan kinderbijslag. 😉

 6. Rosa

  september 28, 2003 at 5:37pm

  En ik gok ‘zomaar’ dat een abortus (of inderdaad, de kinderbijslag) de overheid wat meer centjes gaat kosten dan de pil.
  Dit is weer zo’n lekkere korte termijn oplossing.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)