Koppie gebruiken……

wise owl....hij lijkt wel 'n beetje op JPB, hè?

Dokter Kolff was op de televisie, de man, die de nierdyalise-apparatuur heeft bedacht en ook nog de hartlongmachine, waarzonder menige operatie niet zou kunnen worden uitgevoerd. Een man, die “alleen maar mensen wou helpen”, zoals hij zei, inmiddels 92 jaar en wiens kennis Nederland op de kaart heeft gezet. Samen met veel andere Nederlandse wetenschappers onder wie zelfs Nobelprijswinnaars. Je zou zeggen, dat Hollanders best slim zijn. Maar als die mensen nog eens hier op de televisie te zien zijn, dan praten ze Nederlands met een zwaar Amerikaans accent, dat je niet oploopt als je in de Achterhoek woont. Zodat je zou kunnen concluderen dat ze over de grenzen meer kansen hebben gekregen in hun vak.

Het schijnt dan ook achteruit te gaan met het kennisniveau hier. We zagen gisteravond een programma, waarin hoogleraren van technische universiteiten hun zegje deden. Het schijnt, dat Finland in Europa voorop loopt en het qua onderwijssysteem beter doet dan wij, wordt beweerd. Daar mag je gratis naar de universiteit, als je erg goed bent en een investering waard. Van Nokia dus, die graag ziet dat je daarna voor ze komt werken. Dat is ook een manier.

Een meneer van de TU in Twente vond het vreemd, dat de lagere technische opleidingen hier hun mensen veel theorie laten verwerken, terwijl die liever constructief hun handen zouden willen laten wapperen, terwijl het op universitair niveau andersom zou zijn.

Wetenschap, het woord alleen al boezemt mij ontzag in. Komt omdat ik er geen verstand voor en van heb, terwijl het me wel interesseert. Door de “knapheid” ervan, als dat een woord is. Dingen verzinnen om technische problemen op te lossen, snappen hoe iets werkt en dan ook nog weten waarom zo en niet anders. Hoe een auto werkt, een computer, de stofzuiger of een pil tegen iets fouts in je lijf. Daar hebben mensen aan gewerkt, over nagedacht, wakker van gelegen misschien wel en dat allemaal voor ons, simpele zielen.

Het laatste waar ik mijn “ontzag”-register voor heb opengetrokken is, dat mijn blinde ega een sprekend softwareprogramma in zijn Nokia-mobiele telefoon krijgt geïnstalleerd, waardoor hij het voor hem overbodige display niet nodig heeft, maar toch alle handelingen zal kunnen doen, waar het ding toe in staat is. Natuurlijk zal hij moeten studeren voordat het hem allemaal moeiteloos lukt, maar dat heeft de bedenker van het softwareprogramma ook moeten doen . We zijn hem of haar dus dankbaar. Want Startrek is er niks bij zo zoetjesaan……

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)