Spelfouten……

wij doen 't in Dutch, hoor! Maar zo'n bord is het dus...

D’r was niks interessants op de tv gisteravond dus hebben we weer eens een Scrabbeltje gepleegd en ik heb nog twee keer gewonnen ook, toevallig! Met weinig overwicht overigens, want de puntentellingen schelen altijd maar zeer weinig. We zijn aan elkaar gewaagd, mijn ega en ik. Soms moet Van Dale er even aan te pas komen om te kijken of een woord eigenlijk wel bestaat om zaken even recht te zetten, want er lag zo mooi “zin” en toen wou hij beweren, dat “hazin” een vrouwelijke haas was. Hij kon er heel wat punten mee halen. “Het is toch ook “bazin”?”, zei hij. Logica van de kouwe grond natuurlijk en daar trappen wij mooi niet in!

Soms is het trouwens toch grappig om te merken, dat als een woord weinig voorkomt in je dagelijkse spreektaal en je het zeker nooit geschreven hebt gezien, wat een blind iemand toch wel eens overkomt, dat diegene een heel andere schrijfwijze vermoedt. Zo heeft het tot ons vierde kind geduurd, voordat mijn man doorhad, dat een “vroedvrouw” geen “wroetvrouw” was, wat toch een hele aardige en logische veronderstelling is!

We hebben het Scrabblespel in de braille-uitvoering. Het bord heeft verdiepte vakjes, waar de blokjes, voorzien van zwartschrift- én brailleletters, in vastliggen. Hij kan er overheen graaien zonder ze te verschuiven. Erg handig, zo’n verankering, ook als je niet blind bent.

Spellen zijn duur tegenwoordig, maar je wilt niet weten hoe duur aangepaste spellen zijn! Sommige worden niet eens meer gemaakt, omdat, hoewel het leuke spellen zijn, goed te doen voor kippige personen, diezelfde personen denken: “Ja, dág, ik heb mijn geld voor andere dingen nodig!”. Zo goed zit men veelal niet in z’n slappe was. En dan wordt zoiets niet goedkoper gemaakt, desnoods door een eenvoudiger uitvoering, nee, het gaat uit de handel. Er is geen belangstelling voor, zeggen fabrikanten dan. Nou ja, voor een “subsidiepotje” ten bate van zoiets hoef je nu bij De Geus helemaal niet meer aan te komen natuurlijk.

Wij proberen een spel zelf aan te passen en soms lukt dat aardig. Speelkaarten bijvoorbeeld kun je heel aardig brailleren. Alleen passen ze dan niet meer in hun doosje, maar daar zoek je dan maar iets anders voor. Wij hebben een doosje, waar Sonnema Beerenburg in heeft gezeten. Daar heeft pa dus al eerder erg veel plezier van gehad.

Triviant spelen we ook, maar meestal als koppel. Hij weet namelijk veel, die man. Alleen met de filmvragen wil het maar niet lukken…….

6 reacties op “Spelfouten……

 1. anjer

  september 4, 2003 at 12:52pm

  Jullie hebben de engelse Van Dale? Handig!

 2. els

  september 4, 2003 at 1:30pm

  Als je even met de muis op ’t plaatje gaat staan, weet je hoe handig wij zijn!

 3. anjer

  september 4, 2003 at 7:29pm

  Ik sta al uren met m’n muis op ’t plaatje, maar snap nog steeds niet hoe handig jullie zijn.

 4. els

  september 5, 2003 at 12:34am

  Dan zou ik nu maar wat anders gaan doen, zonde van je tijd!

 5. g.e.sutterland

  januari 12, 2005 at 10:10am

  In verband met uw verhaal over het aangepaste scrabblespel zou ik heel graag willen weten of u mij kunt vertellen of er een winkel in nederland is die een scrabblespel in hetfrans kan leveren. Ik speel nl samen met een nog oudere dame van 90 die vroeger lerared frans was.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)