Vlekken……

rótvlekken geeft ie..!

Voor welk wasmiddel die slogan verzonnen is weet ik niet eens meer, maar “Vlekken zijn er om gemaakt te worden”, nou, dat kan er bij mij niet in. Vlekken zijn er om ongelooflijk de pest over in te krijgen, omdat je ze ontdekt vlak voordat je de deur uit moet. Je laatste snelle slok koffie over je kleren, ’n patatje (ja, mét!) op je broek met een vetvlek als resultaat. Hels word je d’r van. Onze dochter was een kleutertje met een gloednieuw jasje toen ze “bloemetjes ging plukken” in een weitje in Friesland, waar we op bezoek waren. Ze plukte paardenbloemen en hield ze liefdevol tegen haar nieuwe jas. Onherstelbare vlekken en die jas was best een rib uit ons lijf toentertijd.

Onze andere dochter had als tiener een nieuw hip shirtje aan toen ze haar schoenen zwart ging verven. Dat soort huisvlijt beoefende ze toen. Stom natuurlijk, om daarbij niet je kleding af te dekken. We hadden heus wel schorten in huis. Nou ja, allemaal zwarte spatten op haar shirt, dat compleet bedorven was. Zoiets vindt een zuinige moeder dan zonde. Aan de vlekjes was niets te doen, want de schoenen waren érg goed gelukt en dat was tenslotte de bedoeling, goeie verf dus.

Ik heb, creatief als ik ben, van elk spatje op het shirt het hartje van een geborduurd bloemetje gemaakt. Beeldig, al zeg ik het zelf en best nog lang mee bezig geweest ook, maar denk je, dat ze het daarna nog áán wou? Welnee, want niemand had een shirt met geborduurde bloemetjes! Dat vond ik nou juist wel apart, maar mijn kind was het daar niet mee eens.

Stel je voor: ópvallen! Uit den boze. Iedereen droeg in die tijd hetzelfde. Als je langs haar middelbare school kwam zag je een schoolplein vol met blauwe spijkerstof, dúre spijkerstof, mérkspijkerstof. Wij hebben daar nooit aan mee gedaan, konden dat ook niet. Wij bekostigden een “gewone” spijkerbroek en de dames legden zelf bij als het een duurdere moest worden, nooit gedoe over geweest eigenlijk.

Aan het vlekkenfront kan ik me gelukkig verder geen rampzalige incidenten meer herinneren en ach, je leert ook er ontspannen mee om te gaan. Bij een wijnvlek op het tafelkleed zet je er een vaas bloemen op en over vlekken op de banken kan ik me echt niet druk maken als de kleine jongens komen! Het woord vlek geeft nog andere leuke associaties. Toen onze hond Goochem jonkies kreeg kozen collega’s van ons juist de meest gevlekte hond uit het nestje. Hij kreeg natuurlijk de naam Vlekkie! En mijn opa dronk Oude Vlek en daar werd ie heel gezellig van. Daar vind ik die reclamezin veel beter bij passen…..!

2 reacties op “Vlekken……

 1. erica

  oktober 26, 2003 at 5:01pm

  Mijn zoon was een jaar of elf, toen de hamster van een huisgenote ontsnapte en drie gaten knaagde in de pijp van zijn nieuwe spijkerbroek.
  De gaten werden gestopt en de stoppen werden de hartjes van opgeborduurde bloemen. En omdat het net de tijd van de flowerpower was trok hij hem nog zonder mopperen aan ook!
  Erica

 2. Paul

  november 1, 2003 at 1:26pm

  Tja, de jeugd heeft nu eenmaal een eigen willetje wat kleding betreft. En wat vlekken betreft: ik ben blij met die slogan. Ik roep het continu als ik weer met eten of koffie mors.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)