Tekst en uitleg……..

kinderen, dit is een smid....hij heeft het warm.

Het is, dat we door de kleinkinders Sinterklaas nog weer extra leuk kunnen maken, maar als ik een kinderkoortje op de wijs van “Daar wordt aan de deur geklopt” hoor zingen: “Daar wordt een cadeau gepind!” dan krijg ik daar de pest over in. Ze kunnen zelfs niet met hun tengels van de Sinterklaasliedjes afblijven, die reclamejongens! Laten ze voor hun vele geld zélf iets origineels verzinnen! Ik wil echt niet sentimenteel doen en ook best met m’n tijd meegaan, maar ik vind zoiets goedkoop. Dat is het voor hen waarschijnlijk ook zonder Buma-rechten.

Kijk, dat er voor de kinderen zelf eens woorden worden veranderd van een oud lied, dat is leuk. “Zwarte Piet ging uit fietsen, toen plofte z’n band. Toen moest hij gaan lopen met de fiets aan zijn hand. Hij kwam in een dorpje, zei tegen de smid: ” ‘k Geloof dat er in mijn achterband een pepernootje zit!” “. Op de melodie van “Zie ginds komt de stoomboot”. Je moet de koters alleen even uitleggen wat een smid is, maar verder is die tekst toch veel leuker?

Ik heb een liedboek waar “Zie de maan schijnt door de boomen” in staat. Mooie melodie, maar “Makkers, staakt uw wild geraas” zijn toch geen woorden voor een moderne gelovige? Een ander lied heeft het over: “Als hij wist hoe “zeer” wij wachten, ja “gewis” dan kwam hij wel”. Nou, dat moet je met zo’n tekst nog maar afwachten!

En kun je heden ten dage nog wel met goed fatsoen zingen over “De zak van Sinterklaas”? Nee, de bezem mag wel eens door de Sinterklaasteksten. Als ze dan meteen het Wilhelmus even doen……..

5 reacties op “Tekst en uitleg……..

 1. claver

  november 28, 2003 at 5:34pm

  ter vervanging van het ouderwetse sint-gezang heeft Jochem van Gelder inmiddels al weer de tweede ‘Wild Geraas’ cd uitgebracht… Leuke liedjes voor naats de schoorsteen zeg maar. Misschien is dat iets voor de kleinkinders?
  (En ik hou eigenlijk niet eens echt van sinterklaas (het feest, de man zelf is best lief:))

 2. els

  november 29, 2003 at 2:17pm

  Toen ik van de week oppaste, omdat hun moeder naar de tandarts moest, was toevallig het Wilde Geraas van Jochem bezig in een kinderprogramma. Inderdaad leuk. Dank voor de tip ( en dat voor iemand, die eigenlijk niet van sinterklaasgedoe houdt! Dubbel gewaardeerd, hoor!)

 3. karin

  november 29, 2003 at 4:52pm

  nou, niet van sinterklaasgedoe houden? we hadden vandaag bij de post een kaartje van sinterklaas en dat was heel leuk!

 4. els

  mei 12, 2004 at 3:18pm

  Cláver houdt niet van sinterklaasgedoe! Ik wel!

 5. Patrick

  juli 28, 2004 at 2:42pm

  Sinterklaasgedoe?Zelf ben ik zwarte piet en het is echt gaaf om al die blije kindergezichtjes te zien.
  Groetjes van P(iet)atrick

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)