Schone schijn……

van deze twee zou ik me kunnen voorstellen, dat......

In China was een man, die zó lelijk was, dat hij ontslagen werd op zijn werk. Wat hij voor werk deed vermeldt de historie niet. Bovendien had hij moeite met het leggen van relaties met vrouwen, omdat hij niet om aan te zien was en op z’n 30e begon hem dat te spijten. Zijn zorgen zijn waarschijnlijk voorbij, want hij heeft een prijs gewonnen. Hij mag zich in een drie maanden durende sessie laten verbouwen tot knappe verschijning.

Een Chinees pop-idool zal model staan. Al die Chinezen lijken in basis op elkaar dus dat moet wel lukken. Ik hoop wel, dat hij zelf heeft mogen kiezen, die man, op wie hij wilde lijken. Een heel cruciaal punt, lijkt me toch. Als het hier zou spelen en je wordt gedwongen om je te laten verbouwen tot, nou ik noem maar wat, René Froger of zo, daar zou je even over moeten nadenken, toch? Maar de man in China was blij met zijn prijs. Een 24-jarige Chinese vrouw, die de titel “Miss Ugly” had verworven komt ook in aanmerking voor een renovatie. Ook zij blij.
De actie werd gepromoot door klinieken voor plastische chirurgie.

Ik heb in zo’n Oprah Winfrey-show wel eens gezien, dat ze ook van die make-overs uitdeelden aan vrouwen, die ongelukkig waren met hun lijf. Dat in veel gevallen vaak veel te zwaar was. Hoe dat zo gekomen is, weet je natuurlijk niet en daar heb ik dan ook geen enkel oordeel over. Behalve, dat er wel véél erg zware Amerikanen zijn. Maar als je dan ziet, hoe uitzinnig gelukkig die mensen dan zijn met de aangeboden “make-over”, die toch op z’n minst een belediging is voor je ouders en, indien van toepassing, Onze Lieve Heer. Maar dat zie ik waarschijnlijk te simpel. Het zal wel het enorme bedrag aan geld zijn, dat ermee gemoeid is. Daar zeg je geen nee tegen en vergeet de maanden pijn en ellende die een en ander met zich meebrengt. Je wordt nieuw.

In die show van Oprah krijg je weinig te zien van die narigheid, alleen het resultaat. “Before” en “after”, daar draait het om. Ze hijsen de verbouwing in een glitterjurk van een merk, dat ze zelf nooit zal kunnen bekostigen, zetten de bijbehorende meneer op de voorste rij in een zaal vol vrouwen en dan wordt ze gepresenteerd. Applaus en gejoel en de man zal moeten wennen aan dat sexy ding, dat hij straks mee naar huis mag nemen. Want daar doen ze het allemaal voor die vrouwen, hij moet er ook op vooruit gaan!

Ik begrijp het allemaal niet zo goed. Je hebt mooie mensen en je hebt minder mooie mensen. Maar wat is mooi? Echte schoonheid zit van binnen, zeiden ze vroeger altijd. Wáár precies, ja, dat weet ik ook niet, hoor….Je ziel misschien, als je ‘m niet onder je arm hebt. Of niet meer roken? Schone longen….is dat niet wat?

3 reacties op “Schone schijn……

 1. aafke

  februari 16, 2004 at 8:56am

  goh, els, alweer zo’n lastig onderwerp! het zijn heel vaak mensen die er normaal uitzien, die onder het mes gaan en ik persoonlijk snap dat dan niet. ik kijk sowieso niet vaak in de spiegel en voel gewoon hoe ik me voel (en op dit moment wil ik gewoon gezonder gaan eten, omdat ik me dan beter voel!). maar ja, ik vind mezelf (en andere mensen vinden mij, denk ik) niet ontzettend lelijk. ik denk (en ik hoop) dat plastische chirurgie voor veel mensen nog een andere wereld is en ik hoop dat dat nog heel lang zo blijft. want varatie is toch het mooist!

 2. Eric

  februari 17, 2004 at 7:31am

  Bij Oprah zijn mensen nooit uitzinnig, ze zijn hysterisch. Amerikanen op z’n ergst….

 3. nonof jorbisnis

  december 3, 2004 at 9:06am

  er zitten hier mensen in mijn klas die zelfs nog lelijker zijn, met name ene Veronique Vanonckelen.
  God behoede u van het afgrijselijk zicht.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)