Familieroman…..

spic and span....

Waar je al geen televisieprogramma’s over kunt maken! Al zappend viel ik gisteravond bij Yorin in een wonderlijk Engels programma. Het ging over een gezin: man, vrouw, twee kinderen en een kat, waar (schoon)moeder een weekje kwam vertellen wat er allemaal verkeerd was aan de manier waarop ze hun huishouding voerden. Mama had drie doelen: ten eerste kon het allemaal efficiënter en schoner, ze moesten eens wat aan het huis opknappen en de schoondochter moest zich beter kleden, want dat zag er niet uit.

Ik heb het hele programma ondanks de megareclameblokken toch uitgekeken, want het was psychologisch zeer interessant. De chemie tussen die twee vrouwen, schitterend. Nog Vrouwendag ook gisteren, dus dat kon niet beter. De zoon van de witte tornado liet zich (watje!) die week in een hotel zetten alsof het niet ook zíjn huishouding was!

Schoonmama had een tas vol huishoudhandschoenen, schoonmaakmiddelen, poetsdoeken en aanverwante artikelen bij zich, want ze vond het huis te vies om aan te pakken. De schoondochter was beledigd en dat kon ik me voorstellen. Twee kinderen en een fulltime baan en ze deed echt wel wat in huis, alleen op háár manier en dat was misschien niet zo gestructureerd, nou ja.

Aan de kat had oma een hekel. Ze vond hem lelijk (hij was rommelig-leuk om te zien!)en hij maakte de boel smerig. Ze hield niet van huisdieren in het algemeen. Dan komt het natuurlijk nooit goed. Schoonmama trachtte haar schoonkind huishoudelijk op de rails te zetten, maar die gooide na haar dagtaak de kont tegen de krib en ging om half tien naar bed. Ze klapte helemaal dicht.

Haar schoonmoeder liet als verrassing nieuwe vloerbedekking leggen en daar was ze oprecht erg blij mee. Dat gaf oma moed en ze spitte vervolgens de hele kledingkast van haar schoondochter door en selecteerde alle kleding, die volgens haar niet geschikt was voor ” een moeder met twee kinderen”. Daar was de dochter het bij thuiskomst niet mee eens, maar liet zich op haar vrije dag wel meetronen naar een echte modewinkel om volgens de geciviliceerde smaak van haar schoonmoeder nieuwe kleren te kopen. Hoewel ze daar ook wel weer blij mee was, zei ze zich te voelen als een kleuter die wordt aangekleed. Casual, daar had schoonmama nooit van gehoord. Netjes moest het zijn.

De beide dames waren te beschaafd om slaande ruzie te krijgen, maar verlangden beiden zeer naar het einde van de week. En toen kwam pappie weer thuis, kinderen blij, mama blij, want die had ‘m erg gemist en dientengevolge erg slecht geslapen en oma vertrok weer naar haar, op drie uur rijden (’n mooie afstand) verwijderde, huis. De missie was niet geslaagd, want zoals ze lieten zien in het programma: na een paar weken was de vloerbedekking nog nieuw, maar lag er wel weer wat meer stof en voelde iedereen zich weer prettig in eigen huis.

Wel had de schoondochter nieuwe bekers en bordjes gekocht, die bij de keuken pasten. En de kat had een nieuw bakje en dat had ie nog van oma gekregen ook. En ze maakte op aanraden van haar schoonmoeder de lunchpakketten voor iedereen vantevoren klaar, dat scheelde ’s morgens tijd. De familiebetrekkingen zijn niet geschaad, maar schoonmoeder komt van Venus en schoondochter van Mars of omgekeerd.

Mijn eigen moeder was een best wel originele, humoristische vrouw, maar zeker een met gebruiksaanwijzing soms, en zij heeft ook wel eens wat geprobeerd te veranderen bij ons. Maar dat sloeg meer op de opvoeding van de kinderen. Ze was er een keer en zei tegen onze jongste dochter, drie turven hoog, maar zeer welbespraakt, over rondslingerend speelgoed: “Raap dat eens even op voor je moeder!”. Ons kind antwoordde: “Als mijn moeder vindt, dat ik dat op moet ruimen, zal ze me dat zélf wel vragen”. Niet echt brutaal, maar toch zat oma in de hoogste boom. Wij stonden ons achter de keukendeur onzichtbaar te bescheuren en toen we tevoorschijn kwamen zei oma: “Daar gaan jullie nog wat mee beleven, met dat kind!”. Hebben we ook, veel leuks. Dit was het kind, dat zei: “Ik ben baas van mezelf!” en dat vonden we eigenlijk een mooi uitgangspunt voor alle vier……!

3 reacties op “Familieroman…..

 1. Paul

  maart 10, 2004 at 5:06pm

  Tja, met alle respect voor de ouderen. Normen en waarden evolueren met de tijd. Jammer dat zij daar niet in meegroeien.

 2. Neneh

  maart 12, 2004 at 3:45pm

  Elkaar in de waarde laten is blijkbaar het allermoeilijkste wat er is……
  Breek me de mond niet open over schoonmoeder ……

 3. Pollie

  maart 13, 2004 at 4:51pm

  Ja ik heb dat programma ook gezien! leuk programma he?! Is helaas afgelopen. Ik vond het wel wat moeilijk die schoonmoeder. In het begin begreep ik haar wel, maar toen ze ongevraagd in die kledingkast ging knuffelen had ik het niet meer. Dat doe je toch niet zomaar?! Vind ik niet kunnen…
  P.S. Je schrijft leuke stukjes;-)

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)