Sporen……

dit treintje met z'n mooie lijntje vind ik meer het neusje van de zalm.....

Vanmorgen hoorden we op de radio, dat er een Thalystrein door Nederland reed met aan boord het neusje van de zalm op schrijversgebied. Ik noem u een Philip Freriks, zo zoetjesaan bekender van Gare du Nord dan van het Journaal, een Youp van ’t Hek, een Nelleke Noordervliet. Zij allen hebben “iets” met Frankrijk. In ieder geval een tweede huis waarschijnlijk. Ze hadden hun zaterdag tot een werkdag gemaakt in het kader van de Boekenweek, want de boekjes moeten verkocht.

De verslaggever in de trein meldde, dat hij in Deventer was aangekomen en daar zou uitstappen, want Deventer is de boekenstad. Met jaarlijks langs de IJssel de grootste boekenbeurs van Europa konden ze daar niet omheen. De mevrouw in de studio leek topografisch niet zo onderlegd, want ze begon al met de reporter te beklagen, dat hij zo vroeg van huis had gemoeten om deze stad in de rimboe te bereiken daar in het hoge Noorden.

Maar wat de man zei toen hij voor het station stond, deed voor mij de deur dicht: “Tja, het is geen Amsterdam hier”. Nee, dit was Deventer, stadsrechten sinds het jaar 956 (daar moest Amsterdam toen nog 344 jaar op wachten) achter welke stad de hekken dichtklappen en zich niets meer bevindt. En ze hadden nog wel het station omgedoopt in Gare du Nord, want ze doen best wel graag mee met de randstad.

De Thalys was maar weer doorgereden richting Nijmegen, want in het hoge Noorden moet je niet te lang wezen. Geen carnaval, geen boekenbal, geen bal aan eigenlijk…….

3 reacties op “Sporen……

 1. CasaSpider

  maart 14, 2004 at 10:03pm

  Haha, een leuke manier om je frustratie van je af te schrijven…
  Al moet ik (als ik heeeeel eerlijk ben) toegeven dat ik de opmerking van de mevrouw in de studio (“dat hij zo vroeg van huis had gemoeten om deze stad in de rimboe te bereiken daar in het hoge Noorden”) toch ook wel erg grappig vind, hehehe… 🙂
  Zo is maar weer eens bewezen dat verontwaardiging een goede inspiratiebron is.

 2. els

  maart 14, 2004 at 10:16pm

  Ik ben een geboren Amsterdammer dus de frustratie valt verder wel mee.Alleen het idee, dat alles dáár gebeurt en een beperkt rondje Nederland per luxe trein de rest dan maar moet overtuigen dat dat inderdaad zo is, daar ergert deze provinciaal zich aan!

 3. aafke

  maart 15, 2004 at 10:25am

  Amsterdam ligt noorderlijker, hihi. Ik heb eigenlijk best medelijden met de rasechte Amsterdammers, al die wannabe’s (zoals waarschijnlijk de presentatrice, die toen ze 18 was per se in Amsterdam wilde studeren, want dat klonk stoerder dan Groningen) en toeristen die hun mooie stad zo bevuilen moet erg frustrerend zijn.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)