Hoort, zegt het voort….

paulussie, zei eucalypta altijd.....

We lazen, dat “Het bureau” van J.J.Voskuil als hoorspelfeuilleton uitgezonden gaat worden. Vanaf 5 april elke werkdag ’s middags via Radio 747 AM en ’s nachts herhaald op Radio 1. De afleveringen komen ook op internet. Dat zijn er 360, uitgesmeerd over 2 jaar. Ondanks de beeldcultuur van tegenwoordig hopen de bedenkers van het project dat ze de mensen aan de radio zullen kunnen kluisteren met een hoorspel. Ons wel, maar verder is het natuurlijk afwachten.

Er is ook een “Genootschap van de Twaalfde September” dat zich bezighoudt met het fenomeen hoorspelen . Afgezien van het feit, dat ik de naam een beetje red alert-achtig vind klinken, is het leuk, dat er mensen zijn, die zich sterk willen maken voor het behoud van hoorspelen. Ze komen aan die naam doordat 12 september, ja, sorry, het scheelt maar één dag, de verjaardag was van Francis Whittaker, de slechterik uit het in de jaren vijftig bijzonder populaire hoorspel “Sprong in het Heelal”. Ik kan me de sfeer bij ons thuis rond dat hoorspel nog erg goed herinneren. Volgens mij werd het uitgezonden in de late zondagmiddag en er werd naar uitgekeken door mijn broer(tje). Het was erg spannend.

Verder hadden we toen natuurlijk Paul Vlaanderen met de indrukwekkende Sir Graham Forbes en Ina, de vrouw van Paul. Die moest altijd gered worden. “Pául, Pául!”, riep ze altijd. “Ina, kindje, waar ben je?”, antwoordde Paul dan. In plaats van dat het mens ging koken moest ze altijd mee en liep dan in de weg. Maar heel populair dat hoorspel, geschreven door Francis Durbridge. En wat ik nérgens ben tegengekomen op de diverse hoorspelsites, de intrigerende muziek was van Koos van de Griend. Waarom onthoud je die namen toch?

De makers van “Het bureau” zeggen dat dit de langstlopende hoorspelserie wordt, maar dat is niet helemaal waar. Dat is “Paulus de Boskabouter”. Daar waren maar liefst 717 afleveringen van, weliswaar maar van tien minuten elk, maar toch. De maker van die serie, Jean Dulieu, heb ik altijd een heel bijzondere man gevonden. Die besloot, terwijl hij violist was in het Concertgebouworkest, 23 jaar oud, om te gaan tekenen en schrijven. Hij had jarenlang de Paulusstrip in Het Vrije Volk en voor de hoorspelversie sprak hij álle stemmen zelf in. Die van Paulus, Eucalypta, Gregorius de das, Oehoeboeroe de uil, Salomo de raaf, Krakras de kraai en Rein de vos en nu moet ik heel goed uitkijken, dat ik niet in de war raak met de Fabeltjeskrant! Ook beesten in een bos…..maar geen hóórspel!

2 reacties op “Hoort, zegt het voort….

  1. elisa

    april 3, 2004 at 6:05pm

    En nu alle afleveringen van internet plukken en samenvoegen op DVD, dat lijkt me wel wat.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)