Met de muziek mee…..

70 dB......

In ons Oranjepark staat een muziektent. Die is met ingezameld geld opgeknapt en zou deze zomer weer gebruikt worden voor zondagmiddagconcerten. Er zouden 45 optredens zijn op 20 zondagmiddagen. Op 9 mei beginnen ze en tot ver in september gaan ze door.

Het Oranjepark is omringd door villa’s, waarin niet de meest armlastige Apeldoorners wonen. Onder hen zijn handtekeningen verzameld om te protesteren tegen het muzikale zondagmiddagvertier in het, niet zo heel grote, park. Men wil rust op zondag. Zo nu en dan een concert, soit, maar niet elke zondag.

De organisatoren zijn boos en vinden de omwonenden egoïstisch. Cultuur moet doorgang kunnen vinden, zeggen ze, en ze hadden zo’n mooi “elck wat wils”-programma! Niet alleen maar harmonie en fanfare en zo nu en dan een koor, maar ook muziek met versterkers.Nou had de gemeente vorig jaar een limiet gesteld van 70dB aan geluid, maar daar scheen niet iedereen zich aan te houden. Lang niet alle bewoners zijn tegen, maar als ik lees, dat zo’n concert gemiddeld van 1 tot 5 duurt kan ik me toch wel iets voorstellen bij de bezwaren. Elke zondagmiddag en dat de hele zomer lang! Dan moet je erg veel gemeenschapszin en gevoel voor cultuur hebben.

Voor paleis ’t Loo stond ook altijd een muziektent. Ik weet niet of dat nog zo is, ik rij er niet dagelijks langs, maar als ze die concerten nou eens eerlijk verdelen tussen de burger en het koninklijk huis? Lijkt me een goeie oplossing. Ze zijn er toch nooit en ze hebben de ruimte. Pieter en Margriet, die in het bos achter het paleis wonen, zijn gek op muziek dus dat moet geen bezwaar zijn. Misschien kan Pieter wel meedoen zo nu en dan.

Toen wij in Vaassen woonden was er tegenover ons huis een grasveld met mooie oude bomen. Op een mooie zomeravond kwam daar tot onze verrassing het plaatselijke muziekkorps spelen. Onvergetelijk sfeervol was dat. Mensen rondom zittend in het gras, de kinderen natuurlijk nog niet naar bed, want slapen met zo’n stel toeteraars voor je deur was toch niet mogelijk. En het was énig! Na zo’n anderhalf uur was het afgelopen, men pakte de stoeltjes en instrumenten weer in en de rust keerde weer. Kijk, tegen zóiets zal niemand bezwaar maken, maar voor een rockband heb je wellicht toch de Kroondomeinen nodig……….

Update 22.04.’04:

Na een gesprek met de gemeente gisteravond gaan de concerten toch door. Organisatie blij, de dames van de handtekeningen iets minder. Maar de gemeente gaat wel nauwkeurig decibellen meten deze zomer en wie daar overheen gaat mag het volgend jaar niet meer meedoen. Dat wordt zachtjes blazen voor de fanfare……

4 reacties op “Met de muziek mee…..

 1. Neneh

  april 21, 2004 at 6:48pm

  Zondagmiddagen kunnen een hel worden met zoiets in de achtertuin……..

 2. karin

  april 21, 2004 at 9:33pm

  nou, mij leek het wel gezellig, met mooi weer met de kinderen naar het park, muziek op de achtergrond. ze hadden afgelopen zomer ook een boel leuke dingen: shantikoor, 2 heren met gitaar, afrikaanse dans, echt “voor elck wat wils”. (niet dat ik er geweest ben, maar ze hadden het wel)

 3. Robtheblob

  april 22, 2004 at 6:25pm

  Iedere zondag? Vier uur lang? Dat lijkt mij ook geen pretje. Ik zou zeker tekenen bij zo’n mevrouw. Maar wel prettig dat de muziekkoepel als muziekkoepel gebruikt wordt. Hier in Groningen (Noorderplantsoen) is het een plek voor hanggroepjunks. Die zingen niet.

 4. A.Bant.

  februari 28, 2006 at 9:55am

  IK zoek Contact met shanti koor uit Vaassen

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)