Ontrommelen…..

je kunt er 'n boek over schrijven...

Mijn zus in Australië mailde me, dat ze haar buurvrouw had geholpen met het unclutteren van haar huis. Ik kende die uitdrukking niet, maar na enige beschrijving van wat ze hadden gedaan begrijp ik precies de bedoeling. Haar buurvrouw Tracey is Engels van oorsprong. Ze houdt van pluche, ouwe zooi en is erg bewaarderig. Ik ken dat. Schoteltjes waar geen kopjes meer bij zijn, vaasjes en meer van dat soort spul waar je niks aan hebt en dat alleen maar plaats staat in te nemen.

Mijn zus beschreef hun conversatie tijdens de bezigheden. “Hé, wat vind je: kan ik hier nog iets mee?”. “Nee, gooi weg!”. “O, kijk, een kerstkaart van aunty Celeste!”. “Leeft ze nog?”. “Nou, nee, maar ze was erg aardig…”. “Dan kom je haar wel weer tegen in het hiernamaals. Gooi weg”. Het was niet de enige kerstkaart.

De buurvrouw had ook veel “sieraden”, allemaal kitsch. Eenzame oorbellen, die hun wederhelft kwijt waren, maar waarvan Tracey dacht er nog een kettinkje van te maken. “Ga je dat ook doen?”. “Most probably not….”. “Gooi wég dan!”. Aan het eind van de dag hadden ze 5 vuilniszakken vol. Voor alle zekerheid hebben ze die meteen weggebracht. Ruimte in laden en kasten en ruimte in het hoofd. Ze zag er voor elke vuilniszak een jaar jonger uit, de buurvrouw, zei m’n zus. Ze hebben de uncluttering uitgebreid gevierd.

Ik zag trouwens dat het in Amerika een echt beroep is! Donna Smallin is zo’n unclutter-woman! Ze schreef er maar liefst drie boeken over. Hier in Nederland heten dergelijke mensen in goed Hollands “professional organizers”. Ze hebben zelfs een beroepsvereniging.

Gisteravond bij Ivo Niehe zag ik die moeder en dochter van het programma “Hoe schoon is jouw huis?”. Zij maken op de televisie de meest vervuilde en verslonsde huizen schoon en die komen nog wel wat anders tegen dan een paar uitpuilende kasten en laden! Zo erg is het bij mij gelukkig niet, maar zo’n figuur die helpt weggooien wat je te langdurig onnodig hebt bewaard….Eigenlijk heb ik die al in de persoon van mijn echtgenoot, maar die is me weer te rigoureus. Geen gevoel voor nostalgie, dat is het probleem……

4 reacties op “Ontrommelen…..

 1. karin

  april 4, 2004 at 9:43pm

  verhuizen helpt ook, als je tenminste op tijd begint met inpakken van de dozen (en niet uit tijdnood alles maar gewoon inpakt)

 2. Paul

  april 5, 2004 at 10:55am

  Dan bewaar je toch lekker alles… dan ruimen anderen het ooit wel voor je op (zo denk ik tenminste).

 3. els

  april 5, 2004 at 12:53pm

  @ Paul: Dat wil ik mijn kinderen eigenlijk niet aandoen, want dat zal dan na mijn dood zijn en dan zullen zij die “anderen” moeten zijn! Nee, ik zal proberen netjes heen te gaan, want opgeruimd staat netjes, toch?

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)