Test……

ook voor max havelaar...!

‘k Ga even Consumentenbondje spelen. We waren gisteren n.l. in een coffeeshop. Nee, niet om de zware wiet te testen, want we waren in de keurige koffie-en theewinkel van Simon Lévelt. Daar hebben we een permanent café-filter gekocht, dat geschikt is om te gebruiken in een Senseoapparaat. Geen padjes meer, maar een filter, waar je je eigen losse koffie in kunt doen. Of die van Simon Lévelt natuurlijk, dat zouden ze daar graag zien. Ze hadden “Paaskoffie”in de aanbieding, die verhipte lekker rook en daar hebben we maar een pak van meegenomen, maar niet om de naam, want die slaat nergens op. Tegen de kerst noemen ze diezelfde koffie waarschijnlijk “Kerstkoffie”.

Maar nu even over dat filter. Ik las “ergens”, en ik weet niet meer waar, over het bestaan daarvan en ook dat ze die bij Simon Lévelt verkochten. Omdat we de Senseo veel gebruiken en eigenlijk alleen nog maar koffie zetten in het koffiezetapparaat als er meer dan vier personen in het pand aanwezig zijn én omdat we altijd wel in zijn voor wat nieuws, zijn we er achteraan gegaan. Hoewel het ding niet bepaald goedkoop te noemen is, voor een redelijk eenvoudige constructie van kunststof met wat gaas, waren we benieuwd hoe onze eigen Van Nelle via de Senseo zou smaken. Senseobezitters willen we graag gratis en voor niks laten delen in onze eerste ervaringen .

Om te beginnen smaakte de koffie prima. Men zegt, dat je er een speciale fijnmaling voor zou moeten hebben en die hebben we geprobeerd. Maar ook onze eigen snelfiltermaling en wij denken, dat die ook prima geschikt is. Smaak dus oké, maar als je haast hebt ’s morgens, omdat je de trein moet halen, hou je dan maar even bij de pads. ’s Avonds, als je meer tijd hebt, kun je er een ritueel van maken en de heerlijkste dessertkoffie bereiden, die dan ook snel klaar is, maar ’t is meer werk.

Het filter bestaat uit een soort doosje met dekseltje. Je vult het met koffie en daarna druk je het dekseltje er op. Het past dan in de 2-kopjes-houder van de Senseo, maar je zet toch 1 kopje tegelijk. In je eentje niet erg, maar als je er meerdere moet maken is het lastiger. Het filtertje moet uitgespoeld voor het volgende kopje, maar is natuurlijk nog loeiheet en er ligt ook nog wat niet-doorgelopen water op. Niet veel, maar toch. Een gootsteen in de buurt is wel handig. Ik had de eerste keer iets te veel koffie in het filtertje gedaan, dat teveel moest er weer uit, een heel geknoei, maar dat is een kwestie van “oefening baart kunst”. Het handigste is het filtertje te vullen boven de koffiebus en pas daarna in de Senseohouder te zetten.

Op het doosje van het filter staat, dat je op basis van 4 koppen per dag 66% bespaart op je “koffiekosten” oftewel € 100,- per jaar. Nou heb ik me nooit zo beziggehouden met mijn jaarlijkse koffiekosten, maar bij die 66% hebben ze vast het arbeidsloon niet meegerekend! Het bekende schuimlaagje blijft overigens wel behouden. Er zijn dus voor- en ook nadelen. Vóór: Meer variatie door eigen melange, prijsvoordeel wellicht, eenvoudig schoon te houden, schuimlaagje blijft behouden én je ruikt de koffie! Tegen: Maar één kopje tegelijk, filter is heet als er meerdere kopjes achter elkaar gemaakt moeten worden, er blijft water achter op het filter, kans op geknoei met koffiemaalsel, duur in aanschaf.

Bij de website van Lévelt zit ook een forum, waarop iemand over dit filter eigenlijk wel iets zinnigs zei: “Over drie maanden ligt zo’n zelfde filter bij Blokker waarschijnlijk voor een derde van de prijs!” en weet je, ik denk dat ie gelijk heeft! Maar het hebben van een primeurtje heeft ook wel wat……!

6 reacties op “Test……

 1. els

  april 10, 2004 at 1:32am

  Ik had het niet daar gezien, maar inderdaad zijn we minder origineel dan we dachten!:-)Maar we hebben wel érg serieus getest, hoor!

 2. Riet

  april 13, 2004 at 9:34am

  Pads zijn té gemakkelijk om over te schakelen, maar misschien op Blokker-uitvoering wachten???

 3. Caffeinejunk

  april 21, 2004 at 7:45pm

  Smaakt het met zo’n filter wel goed?
  Zo’n apparaat vind ik wel tof om te zien.
  Die koffie afkomstig de pads van DE is echter een soort van chemisch slootwater.

 4. elisa

  mei 10, 2004 at 10:15am

  … én je ruikt de koffie!
  U bedoelt dat je de senseo koffiezetterij met pads niet eens kan ruiken terwijl ze het wel koffie blijven noemen?
  Ik mag een boon zijn als ik het snap.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)