And the winner is……

 lots of luck.....

Kent iemand het woord tombola nog? Vroeger hield mijn korfbalclub eens in het jaar een feestavond met “bal na”. De kans om een nieuwe jurk te krijgen en je op dansles geleerde kunsten te vertonen met jongens, die beter korfbalden dan dansten. Tussen dat toneelstuk en het dansgebeuren was er altijd de tombola, waarvoor de jeugdleden altijd de lootjes moesten verkopen in de zaal. E.e.a. ten bate van de clubkas.

Mijn ouders waren de beroerdsten niet en kochten er minstens tien en als ik aan het eind van de rit niet alles kwijt was, nam mijn vader het restant. Dat hield wel in, dat mijn moeder altijd van alles won. Een vergiet of een vaas, ze heeft zelfs wel eens het hele bal met een schemerlamp op schoot gezeten, terwijl ook de taart en het fruitmandje haar ten deel waren gevallen, want de club werd gesteund door de middenstand uit de buurt.

Tombola, ik vind het een echt jaren-50-woord. Het hoort bij petticoats en queenies. (Die schoentjes zie ik trouwens weer in de winkels! Leuk, hoor!). De sportclubs zullen tegenwoordig wel een andere manier van fundraising hebben. Ik heb laatst tenminste rondjes gesponsord voor een club, die een letterlijke veldloop hield ten bate van de club. Dus die doen er wel wat voor!

Over lootjes gesproken: bij het postagentschap in ons winkelcentrum, waar ze ook tijdschriften, boeken, verslavende rookwaar en alle soorten (wellicht ook verslavende) loterij-briefjes verkopen, stond vanmiddag een bordje voor de deur, waarop geschreven stond: “Tulin had hier vandaag €500,–op haar kraslot!Ze gaat een tv’tje kopen!”. Nou, leuk toch, voor Tulin? Even krassen en tv-kijken is gelukkig ook niet zo vermoeiend……

2 reacties op “And the winner is……

 1. Hansje

  juli 20, 2004 at 1:19am

  Jaaaaa, de tombola! Die was vroeger ‘op’ het dorp altijd met Koninginnedag. En mijn ouders wonnen áltijd een prijs – en altijd een prijs die ze helemaal niet wilden. Zo hoort dat ook bij een tombola, natuurlijk!
  Enne… die bordjes hangen bij álle verkooppunten van krasloten. In het begin ben ik er ook ingetrapt, maar ik heb stiekem even van dichtbij gekeken en het zijn gewoon voorgedrukte postertjes. 🙂

 2. els

  juli 20, 2004 at 11:33pm

  Je méént het!? Denk ik hartelijk mee te leven met een winnaar! Te gek voor woorden. Ik ben een beetje slechtziend aan het worden. Een hele troost dat ik niet de enige ben, die er in getrapt is!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)