Gevorderden…..

conceptcar/rollator voor de toekomst...

Er is weer veel te doen over de bejaarde automobilist. Ik moet eerlijk toegeven niet ten onrechte. Ze doen soms rare dingen. En beperkten ze zich nou maar tot racen op Zandvoort in een scootmobiel, zoals ik gisteren op het Journaal zag. Een beetje slalommen om oranje pilonnen, bejaardenhuizen tegen elkaar strijdend om het kampioenschap van Nederland. Dan kan het allemaal geen kwaad.

Maar er gebeuren teveel ongelukken, waarbij je leest, dat er bestuurders van vergevorderde leeftijd bij betrokken zijn. Als slachtoffer, maar ook als veroorzaker.

Of ze rijden het huis van de overbuurman binnen, omdat de rem ineens op de plaats van het gaspedaal lijkt te zitten. Hoewel, op ons pleintje vond vorig jaar een van onze buren een, nét z’n rijbewijs behaald hebbende, buurjongen met auto en al in de schuur. Had ook wat moeite met gas en rem. “Ach”, zei de buurvrouw, “dan ruim je weer es op”.

In Friesland had een bejaarde man, die al drie maal voor zijn verplichte herexamen was gezakt, eigenhandig het geldigheids-jaartal van zijn rijbewijs veranderd. Hij dacht het wel tot 2006 te kunnen volhouden. Maar hij viel op door zijn ruime bochtenwerk en het niet kunnen volgen van de rechte lijn op de snelweg. Toen was ie z’n rijbewijs én z’n auto kwijt en zijn familie mocht ‘m komen halen op het politiebureau.

Nederland vergrijst en grijs Nederland hecht aan zijn mobiliteit, net als iedereen. En aan zijn zelfstandigheid en onafhankelijkheid en dat kun je ze niet kwalijk nemen. Ik ben ook op leeftijd en zal over een jaar of wat ook moeten bewijzen, dat ik nog meekan in het verkeer en geen gevaar ben op de weg. De auto is voor ons vrijheid en die opgeven zal niet meevallen. Toch hoop ik voldoende gezond verstand te hebben tegen de tijd, dat ik dat moet gebruiken.

Maar ze zeggen, dat de oplossing voor het probleem zal liggen in het uitdenken van veilige, slimme auto’s! Die je waarschuwen voor van alles en nog wat en dan liefst tijdig dus. Daar kunnen al die krasse heren en dames hun voordeel mee doen dan. En zij niet alleen, dacht ik zo. Nou, kom maar op met die toeters en bellen…..!

2 reacties op “Gevorderden…..

 1. Pollie

  juli 29, 2004 at 5:28pm

  Ik weet er alles van. Ben nog niet bejaard, maar die rijlessen zijn moeilijk. Alhoewel ik het verschil wel weet tussen gassen en remmen. Heb weer moeite met koppelen.
  En de bochten dor kom ik ook wel, gelukkig.
  Maar het is goed voor bejaarden om te kijken of ze nog kunnen rijden, geldt ook voor wat jongere mensen.

 2. Hansje

  juli 29, 2004 at 11:19pm

  Gemak dient de (oudere) mens! En wie weet, ooit komt er misschien een auto waar je instapt en alleen maar hoeft te zeggen waar je heen wilt en dan brengt hij je er vanzelf naar toe. Een soort taxi, maar dan zonder chauffeur. 🙂

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)