Diepgang……

Cogito ergo sum...ik denk dus ik besta....

Zoals wel vaker, keken we maandagavond naar het RVU-programma “Stof”, gepresenteerd door Bas Haring, die filosoof is. Ik heb diep respect voor mensen, die zich met filosofie bezighouden. Die nadenken over dingen en dat dan, zoals Haring, proberen uit te leggen aan mensen, die heus wel nadenken, alleen wat minder diep. Of tenminste niet altijd.

Deze keer was het onderwerp “Zijn wij de enigen met een geest?”. Of heeft een hond bijvoorbeeld er ook een? Volgens een mevrouw met een soort kachelpookje, dat ze heen en weer kon laten gaan of rondjes laten draaien, hetgeen “Ja” dan wel “Nee” betekende, wel. Haar hond had verdriet, zei ze. Ze stelde hem een paar vragen en het pookje antwoordde. Ze streek het beest over z’n kop en blies vervolgens z’n sores de kamer uit. Het dier sprong daarna vrolijk op om met z’n bot te gaan spelen. Geestig natuurlijk, maar een hond is te dresseren dus ja, ik weet het niet hoor!

Vervolgens kwam de vraag naar voren waar onze geest huist. In ons lichaam of misschien daarbuiten, zo’n beetje om ons heen. In onze hersenpan, omdat we daarmee denken, maar voelen dan? Is dat hetzelfde of is het een combinatie van beide? In een scene uit de film “Ghost” zag je hoe de geest zich als een spook verwijderde uit een lichaam, waarmee de artsen en verpleegkundigen nou juist druk doende waren om het leven er in te houden. Dat bleek niet te lukken. Laken eroverheen, maar de geest was ‘m wel gesmeerd, de ziel was er uit. Ook zo’n woord: ziel. Wat is dat dan? Niet hetzelfde, denk ik, want geestig is toch wat anders dan zielig.

Er was ook een mevrouw, die vertelde, dat ze, na drie hersenbloedingen, volkomen van karakter was veranderd. Van een lieve, sociaalvoelende, voor iedereen klaarstaande vrouw in een agressief op haar strepen staand mens, die je maar beter niet tegen de haren in kon strijken, want ze dééd je wat. Dus zou je denken, dat je karakter in ieder geval in je hersenen zit en als je daar ergens beschadigingen oploopt verander je. Ook wel andersom, heb ik wel eens gehoord, naar heel mild en meegaand. Je omgeving moet dus maar boffen.

Haring had het ook over het moment, dat de geest in het lichaam plaats neemt. Is dat direct bij de conceptie of later? Wat een moeilijke materie, zeg! Waar begin ik eigenlijk over. En dat programma duurt maar vijfentwintig minuten, veel te kort om het allemaal te begrijpen. Ik ga het niet proberen ook. Het interesseert me wel, hoor, maar mijn begrijpertje is gewoon te klein….zielig, hè?

3 reacties op “Diepgang……

  1. Hanje

    augustus 17, 2004 at 8:45pm

    Ik kan er wel vrede mee hebben dat ik sommige dingen nooit zal begrijpen. Ik vind het zelfs wel prettig – en ik hoop ook dat het zo blijft. Er moeten raadsels en vragen overblijven om je in vast te bijten. En niet alleen voor mij, maar ook voor wetenschappers, denk ik. Want stel je toch eens voor de je ooit aan je karakter geopereerd kunt worden, of een zieltransplantatie zou kunnen ondergaan…

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)