Van oudsher……

wij dus niet.....

De Amerikanen hebben wereldwijd uitgezocht hoe goed of hoe slecht oudere mensen het hebben. Wij hebben gewonnen. We hebben het qua gezondheidszorg en inkomen het best van allemaal. Er is vier komma zoveel procent van de mensen hier, dat onder het bestaansminimum leeft. Zelf staan de Amerikaanse senioren op de 13e plaats. Meer dan een vijfde van de ouderen is behoeftig.

Zo’n bericht maakt mij hevig aan het twijfelen aan van alles. Dat we een raar kabinet hebben is bekend. De partij waarop ik heb gestemd won spectaculair, maar regeert niet, voert oppositie, maar ik zag mijn favoriet van destijds alleen maar bezig met woordspelinkjes en vliegenafvangerij in de algemene beschouwingen. Dat vind ik om te beginnen al niet leuk. Twijfel aan mijn keus dus.

Verder die demonstratie in Amsterdam zaterdag. Die zal nodig zijn, omdat dat rare kabinet rare en veel te ver gaande beslissingen neemt. Maar iedereen heeft het over de ouderen waar het zo slecht voor geregeld zou zijn, maar daar twijfel ik dus ook aan. Nummer één van de wereld, wat willen we nou? Mijn man en ik hébben het ook niet slecht. We gooien geen geld over de balk, die we trouwens eerst zouden moeten aanschaffen en dat vinden we zonde. Van het geld, ja. We leggen onze prioriteiten dicht bij huis, hoeven niet op wereldreis of een huis in Spanje. Als ik een bloemetje wil kopen kan ik dat doen. We hebben een goed huis, goed te eten en de faciliteiten om de hoek.

We zeggen vaak tegen elkaar dat we niet te klagen en makkelijk praten hebben Niet al te lang hoeven doorwerken en kunnen profiteren van regelingen die er voor oudere werknemers waren. Geluk gehad dus. Maar daarom zeuren we ook niet als er meer moet worden betaald voor gezondheidszorg of voor het ophalen van het vuil. De lasten eerlijk verdelen, dat vinden we wel. Met de nadruk op eerlijk. Dat het allemaal een beetje in evenwicht blijft ondanks de vergrijzing. We zagen in de stad bij het senioren-uitzendbureau Oudstanding een bord buiten staan, waarop ze chauffeurs en klussers zochten. Aanmelden binnen graag. Dus ze doen d’r ook wel wat aan, hoor, de ouwe knarren!

“Nederland verdient beter” dan veel andere landen, maar verdient ook een betere regering. Daar mogen wel wat mensen voor in beweging komen zaterdag, dat moet ook kunnen als er géén volkszanger dood gaat………

3 reacties op “Van oudsher……

 1. jan

  oktober 1, 2004 at 5:22pm

  Politici wekken ook voortdurend twijfels op. Ik vind het ook heel moeilijk, want wij hebben het nu ook heel goed. De vraag is of dat nog zo is als we over een jaar of vijftien uit het arbeidsproces stappen. De regering doet pogingen om daar iets voor te regelen, maar dat gaat ten koste van mensen die nu minder bedeeld zijn. ’t Is abstract want over vijftien jaar kan de wereld er wel weer heel anders uit zien. Ik ga in ieder geval niet demonstreren, want vakbonden en regering zeggen dingen die niet kloppen. Dan zal ik wel neutraal zijn.

 2. Hansje

  oktober 3, 2004 at 12:54am

  En we kwámen in beweging – massaal!
  En natuurlijk hebben we het goed. Nog wel. Maar als het aan deze regering ligt, blijft dat niet zo, tenminste: niet voor iedereen. Het is nog maar de vraag of de veertigers en vijftigers van nu het straks nog zo goed hebben na hun pensionering, nog afgezien van de vraag wannéér ze met pensioen mogen.
  De grootste ellende van deze regering is dat ze de noodzakelijke (en ook daar kun je al vraagtekens bij plaatsen) bezuiniging voortdurend weghalen bij de mensen die het ’t minst kunnen missen. Oók bij de nieuwe bezuinigingsvoorstellen. Bezuinigen kan ook éérlijk – en daar wordt het nu ook wel eens tijd voor.

 3. els

  oktober 3, 2004 at 1:13pm

  Daarom wil ik ook benadrukken, dat wij ons bewust zijn van het feit dat we het goed hebben, maar ook best bereid zijn om mee in te leveren ten bate van degenen die na ons komen. Wie dat kan moet dat, vind ik. Maar ze halen het, dat ben ik met je eens, weg bij de mensen, die het kwetsbaarst zijn. Laten ze eens aan de bovenlaag beginnen. Die kunnen dan twee keer met vakantie per jaar i.p.v. vier. Allemaal een Trabant, is dat wat?

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)