Boomgrens……

en dit dan 40 x ondersteboven!

Het moet toch niet gekker worden! Ik vind, dat de wereld al aardig op z’n kop staat, maar in Apeldoorn hebben ze 40 eiken uitgegraven, de kruinen er af gezaagd en ze ondersteboven ingegraven rond een kinderspeelplaats in een nieuwbouwwijk. Het wortelstelsel als ragebollen in de lucht. En dat noemen ze dan een “project”. Zo breng je kinderen liefde voor de natuur bij. Die eiken zijn afkomstig uit het gemeentebos en waren niet geschikt voor de houtverwerkingsindustrie, want ze hadden kromme stammen. Daar kun je geen mooie rechte plankjes van zagen en dus werden ze waardeloos verklaard. Dan mag je er kennelijk van alles mee doen.

Er sneuvelen hier nogal eens bomen, omdat ze op de verkeerde plaats staan. De plaats waar een appartementengebouw moet komen of een busstation of een kantoor. Of iemand vindt dat hij niet genoeg licht of uitzicht in zijn huis heeft, omdat 80 jaar geleden iemand het in zijn hoofd heeft gehaald om een boom te planten. Die had zonder vergunning niet mogen groeien natuurlijk, logisch.

Wij hadden een Amerikaanse (tsja, ik kan ’t ook niet helpen…) vogelkers in onze tuin. Boswachters noemen zo’n boom het onkruid van het bos en hij gedroeg zich in onze tuin ook wel erg uitbundig. We hadden als de bessen rijp waren een MacFly voor de vogels. Die maakten er een troep van. En niet alleen bij ons, maar ook bij de buren. Die hadden al eens gevraagd of de boom niet weg kon, maar we hadden er een beetje een dubbel gevoel over. Wij hadden er ook wel last van, maar ten eerste kun je van je eigen boom meer hebben en ten tweede gaf hij in de zomer prettig schaduw. Bovendien zaten er heel wat vogels in,(dezelfde die de troep maakten, ja!), dat vonden we leuk en het was verder een mooie boom op die paar weken na.

Toch ging ie ineens op een onverklaarbare manier dood. We hebben er geen enkel bewijs voor en we zouden het niet dúrven om iemand te beschuldigen, maar we weten eigenlijk wel zeker, dat hij een handje is geholpen om aan z’n eind te komen. Inmiddels hadden we ook alle reden om ‘m weg te laten halen, want een dooie boom is mistroostig. Daar hadden we een vergunning van de gemeente voor nodig. We moesten een kapvergunning aanvragen, we moesten leges betalen en toen kwam er iemand kijken om de overlijdensakte te tekenen. Achteraf gezien hadden we de boom beter ondersteboven kunnen zetten. Dan was het een project geweest. We zijn gewoon niet artistiek genoeg……

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)