Een slok op een borrel……

water-uit-de-kraan....

Het is goed om veel te drinken, zeggen ze en dan bedoel ik gewoon het innemen van vocht. In veel kantoren staat zo’n supersonisch waterapparaat om de werkers niet te laten uitdrogen en je ziet veel mensen rondsjouwen met hun “watertje”. De mineraalwaters zijn er in vele merken en ik was zeer verbaasd in een tv-programma te zien, dat “Bar-le-Duc”-water gewoon ergens in Nieuwegein uit de grond komt en “Sourcy” in Bunnik. Dat zou je aan hun namen toch niet zeggen, hè?

Nu stond er van de week in de krant een lijstje met de meest populaire drankjes en wat stond er op nummer 8? Het merk “Water-uit-de-kraan”! Echt gewoon te bestellen. In een flesje. Wie dat bedacht heeft is een slimme jongen. Wie in de supermarkt rondkijkt in de sector frisdrank ziet ook door de bomen het bos niet meer. Toen ik klein was kénden we het woord niet eens: frisdrank. Als je nu over gaat op “fris” op een feestje is dat omdat je zelf niet helemaal fris meer bent en je nog moet rijden.

Nee, in mijn tijd kregen we ranja of grenadine met een rietje en bij bijzondere gelegenheden een kogelflesje met gazeuse. En dat noemden we dan “prik” in plaats van “fris”. Verder dronk wie dorst had “gemeentepils”, water uit de kraan.

Ik weet nog, dat ik voor het eerst coca-cola dronk op een feestje van de middelbare school. Ik vond het niet zo lekker eigenlijk, maar ja, het was nieuw, het kwam uit Amerika. De Breezer van de jaren vijftig. Net zo trendy. De cola staat in dat krantenlijstje trouwens nog steeds op de eerste plaats. Ik vergeet tegenwoordig wel eens om voldoende te drinken. Te afgeleid door andere dingen en dan bedenk ik, dat ik alleen maar koffie heb gedronken en verder niks. Dan ga ik meteen aan de gemeentepils, die hier in Apeldoorn geen dure naam heeft, maar best lekker is. Het komt niet eens meer van de gemeente, geloof ik, maar ’t lest best………

3 reacties op “Een slok op een borrel……

 1. carin

  januari 21, 2005 at 2:50am

  Bar le Duc is praktisch hetzelfde als de gemeentepils van de gemeente Bunnik; volgens de Keuringsdienst der Waren. Het komt uit dezelfde eeuwenoude bron.
  Wat ik echt schokkend vond in dat TV programma is dat wij onze WC achteloos doorspoelen of onze auto wassen met datzelfde oeroude frisse bronwater. De generaties na ons zouden ons hierover stevig kunnen veroordelen én terecht. Voor ons is het vanzelfsprekend dat onze kraan fris schoon water in overvloed oplevert maar voor miljoenen op onze aardbol is dat een utopie. Iets om dagelijks bij stil te staan…

 2. els

  januari 21, 2005 at 11:37am

  Je hebt helemaal gelijk. De vanzelfsprekendheid van goed water zodra je de kraan opendraait is ongelooflijk eigenlijk. We laten onze auto wel wassen bij een bedrijf, dat zijn water zelf recycelt, hebben een zuinigknopje op de stortbak van het toilet, maar dat is het dan wel…….

 3. Brillie

  januari 22, 2005 at 1:10am

  Cola… drink ik al mijn hele leven. Nou ja, toen we nog in Duitsland woonde zal het vast wel water geweest zijn. Maar daarna… de enige echte.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)