Kennis van zaken……

sappig.....

Staatssecretaris Rutten wil dat jongeren op school al leren hoe ze een eigen zaak moeten beginnen. Hoewel slechts 9 % van de ondervraagde jongelui daar ook echt interesse in heeft. Ondernemerschap moet je wel aanspreken om ook te slagen, lijkt me. Er komt wel het een en ander bij kijken, daar heeft Rutten wel gelijk in. Als starters van een eigen bedrijf beter zouden zijn voorbereid, dan zouden er minder failliet gaan. Je kunt je er behoorlijk op verkijken.

Ik zie in de krant wel eens de advertenties, die bij een failissement namens de rechtbank moeten worden gepubliceerd met de naam van de curator eronder. Als je dan de geboortedata ziet van de ondernemers die het niet gered hebben, dan zijn daar heel wat jonkies bij. Maar gelukkig weet ik ook van mensen, die het wel voor elkaar krijgen. Een kwestie van het juiste moment, de juiste plaats, de juiste mensen en het juiste karwei. En van geluk hebben.

Zaterdag, toen ik de boodschappen deed, zaten er in ons winkelcentrum twee jochies van een jaar of tien vers geperst sinaasappelsap te verkopen. Niet voor eigen gewin, maar voor giro 555. Ze hadden een tafeltje met een kleedje erover opgesteld met plastic bekertjes, een handmatig plastic sinaasappelpersje en een zak sinaasappels.

De eerste klanten zullen nog wel een hygiënisch uitgeperst sapje hebben gehad, maar na verloop van tijd zag het er allemaal niet zo fris meer uit. Dan kregen ze wel wat geld voor het goeie doel, maar het persen hoefde voor de meeste mensen niet meer zo. Het was ook behoorlijk koud zaterdag en het wachten tot ze een sinaasappeltje hadden uitgeperst duurde veel mensen ook te lang. De jongens hadden een goede akoestiek om met hun heldere stemmen hun waar aan te prijzen en het doel duidelijk neer te zetten, daar lag het ook niet aan, maar toch zag het er een beetje zielig uit, hun onderneming.

Dus zo kan het gaan. Het doel is goed, het idee is goed, de locatie niet verkeerd, de inzet bewonderenswaardig, maar toch. Het weer zat niet mee, veel te koud voor een fris sapje, de mensen hadden teveel haast met hun weekendboodschappen. Waren misschien ook wel een beetje actie-moe zo zoetjesaan en dan heb je, ondanks de goede bedoelingen, een noodlijdend bedrijfje, ze haalden te weinig op.

Toch was het leuk om te zien dat kinderen zich met eenvoudige middelen inzetten voor iets. En met het ondernemerschap komt het nog wel goed. We zagen van de week in het programma “Terug op de werkvloer” de Bavaria-brouwerij. Ook klein begonnen……..

3 reacties op “Kennis van zaken……

 1. CasaSpider

  januari 19, 2005 at 3:49pm

  Klein begonnen, de Bavaria brouwerij. Maar wanneer leren ze nu eens een lekker biertje maken… 🙂
  Veel beginnende ondernemers zien alleen de positieve kant, en misschien is dat maar goed ook: eigen baas, mooie auto(?) etc.
  Vergeten wordt dat een zelfstandige vaak 60 uur of meer moet werken en tegenslag zit in een klein hoekje. Denk bijvoorbeeld maar eens aan ziekte, wie kan zich daar (financieel) tegen verzekeren?
  Op Curacao zou ik een (detail-)handelzaak al helemaal uit mijn hoofd laten, gezien de kans op een gewapende overval.
  Mijn respect dus voor iedereen die het toch aandurft!

 2. els

  januari 19, 2005 at 4:49pm

  Hier in huis zijn het ook Grolschdrinkers, hoor!

 3. Brillie

  januari 19, 2005 at 10:34pm

  Zaterdags staat de krant er vol mee. En dan vraag ik mij weer af, toch een iets te grote auto van de zaak genomen?

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)