Lente…..!

eindelijk....!

Vroeger, hè, héél lang geleden, had je op de radio een programma, dat “De familie Doorsnee” heette. Als je niet ál te jong bent heb je daar misschien wel eens over gehoord van je ouders of van je oma of zo. De tekst was van Annie M.G.Schmidt en het was een programma waar Nederland voor thuis bleef en waar vergaderingen voor werden verzet. Kun je nagaan, lang geleden dus.

Er zaten leuke liedjes in, die behoorlijk lang bekend zijn gebleven. Zoals “Alie Cyankali” (nee, die uit Irak kenden ze toen nog niet), dit ging over “de gevaarlijkste vrouw van Rotterdam”. Moeder Doorsnee zong: “Als moeder jarig is, dan is het toch zo’n feest! Maar voor mij hoeft ’t niet, ik ben al geweest”. Maar een van de aardigste liedjes, die ik onthouden heb was er een van Lia Dorana, die Liesbeth, de dochter des huizes speelde. Ze moest als typiste op een kantoor saaie brieven tikken, terwijl het buiten lente was.

Daar moest ik vandaag aan denken, omdat het zulk heerlijk weer was. Ze gaf haar eigen interpretatie aan de zakenbrieven:

“Geachte cliënten, ’t wordt lente!
Wat zullen we nou es voor prettigs gaan doen?
Geachte cliënten, ’t wordt lente!
De merel zingt aria’s in het plantsoen
Hij heeft z’n tarief niet gewijzigd dit jaar
Dus wij doen het ook niet, we laten het maar.
Wat kan het ons schelen, die centen!
Hoogachtend, komma, ’t wordt lente!”

“Geachte cliënten, ’t wordt lente!
We hebben al drie madeliefjes gezien
Geachte cliënten, ’t wordt lente!
En morgen dan bloeien de tulpen misschien.
We gaan dus gezellig op stap met de fiets
En al onze goederen krijgt u voor niets
Wat kan het ons schelen, die centen!
Hoogachtend, komma, ’t wordt lente!”

Ik ga morgen een paar bakken viooltjes halen. Voor niets zal ik ze niet krijgen, maar wat kan het mij schelen die centen! Ik heb zin in wat kleur in de tuin en viooltjes kunnen er tegen als het toch niet zo lenteachtig blijft als we hopen. Het moet er nu maar eens van komen. Ik ga me te buiten…………

1 reactie op “Lente…..!

  1. Hansje

    maart 17, 2005 at 7:20pm

    Heel veel plezier in Drenthe – inclusief de dierentuin. En heel veel genoegen met je te buiten gaan: dat zie ik hier overaal om me heen ook gebeuren. De bollen, de duiven, de eenden… ze hebben er allemaal weer zin in!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)