Nooddruftige kleding……

zoiets dus.....

Zo nu en dan krijg ik wel eens van die modefolders in de bus, waarin kleren staan, die ik met belangstelling, maar tevens met de nodige zelfkritiek, bekijk. Voor alles is een tijd. Maar er staan soms beschrijvingen bij, die je met stomheid slaan. Bijvoorbeeld: “Jeans in een trendy destroyed look, waardoor deze broek er modieus oud en afgedragen uitziet!”. Het stond er echt.

Wie koopt er nou een kledingstuk dat er oud en afgedragen uitziet? Dan ben je toch gek? En die broek kostte nog zestig euro ook en dat is wel mooi honderd-twee-en-dertig ouwe hollandse guldens! (Ik doe het nog steeds, hoor, omrekenen! Niet altijd, maar wel vaak). Dat vind ik knap veel geld om er bij te lopen als een zwerver.

We hebben trouwens een dvd van Marco Borsato, een concert in De Kuip. Die trad op in een spijkerbroek vol met witte verfvlekken. Alsof ie even was weggelopen, terwijl hij z’n badkamer aan het witten was. Dat is dan mode. Onbegrijpelijk.

Over nooddruftig er bij lopen gesproken: een van onze kinderen zou op schoolreis naar Denemarken. Moeder had bedacht, dat ie dan toch wel eerst nieuwe sportschoenen moest hebben, want z’n ouwe zagen er niet uit. Zijn sokken zouden weldra de Kopenhaagse straatstenen raken vanwege dreigende gaten in de zolen en ze waren ook allesbehalve schoon. Maar hij wou niet, maakte stampij, hij ging absoluut niet met nieuwe gympen de bus in! Dan leek het net alsof ie ze voor de gelegenheid had aangeschaft, hij zou zich dood schamen.

Maar ík schaamde me dood voor de Deense familie waar hij zou logeren! Later hoorde ik, dat ze hem daar aquavit hadden leren drinken dus op z’n schoenen zullen ze wel niet gelet hebben…….

4 reacties op “Nooddruftige kleding……

 1. Lars

  april 9, 2005 at 12:49am

  Ik stond vandaag met een spijkerbroek in m’n handen van 115 euro. Niet gekocht, vrees niet. Kleren waren in guldentijd toch niet zo verknipt duur? Een shirtje voor 29 of 39 euro is niks bijzonders tegenwoordig…

 2. jan

  april 10, 2005 at 1:42pm

  Weten wij niet al sinds de jaren zeventig dat wij onze oude kleren moeten bewaren omdat er altijd een periode komt dat we er weer grof geld voor kunnen krijgen?

 3. els

  april 11, 2005 at 12:02am

  Inderdaad hadden wij een tante, geen echte maar een “aangewaaide”, die op haar zolder kledingrekken had staan, gerubriceerd naar jaartal, waar ze haar jurken, jasjes, rokken en blouses ( en schoenen, niet te vergeten!) jarenlang goed geconserveerd bewaarde. Dat ze altijd naar de laatste mode gekleed ging spreekt vanzelf! Alles kwam gewoon weer in de mode.

 4. els

  april 11, 2005 at 12:05am

  En ze had al die jaren dezelfde maat, dat moet je ook mee hebben natuurlijk…..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)