By-pass…….

waterverplaatsing.......

Stel, je woont in een liefelijk dorpje aan de IJssel. Zo’n tweehonderd inwoners, die elkaar allemaal kennen, een rustig dorpsleven, niks aan de hand. Dan stap je op een doordeweekse middag op de fiets en peddelt over de dijk naar de bibliotheek in Kampen. Als je je boeken hebt omgeruild snuffel je nog even rond in de mededelingen van de gemeente Oldebroek, waar je dorp onder valt. Je wilt als onderdaan toch weten hoe het de burgemeester en de wethouders vergaat.

En dan ontdek je, dat ze van plan zijn de rivier een “by-pass”-operatie te laten ondergaan. Een omleiding, zoals die ook bij mensen wel eens nodig is, om de stroom in goede banen te leiden. Alleen gaat deze by-pass dwars door je dorp, dat daardoor praktisch van de kaart geveegd wordt. En dit is de eerste keer, dat je over die plannen leest. Niemand in je dorp weet daar nog van. Dat is op z’n zachtst gezegd vreemd, toch? Noordeinde, zo heet het dorp aan de IJssel, is nu een Gelders dorp. Als het hele plan doorgaat wordt het ingelijfd bij Kampen en daardoor Overijssels.

Kampen wil zijn recreatiegebied uitbreiden, zeggen ze in Noordeinde, daar gaat het allemaal om. Ze hebben het deel “Noord” al afgeplakt op het plaatsnaambord aan het begin van het dorp. Ze wisten van niks, want zijn niet geïnformeerd door hun bestuurders. “Niet aan gedacht…ja, een blunder”, zeggen ze daar. Dan is het toch handig als er iemand lid is van de bieb, zeg nou zelf! Maar wat denk je: zou dat soort dingen nou beter gaan mét een Europese Grondwet…….?

4 reacties op “By-pass…….

 1. Neneh

  mei 24, 2005 at 7:28pm

  Daar zal het europese verdrag toch weinig over te zeggen hebben. Maar de burgers in het dorp kunnen zich nu wel masaal laten horen…… want door hun stem te laten horen kunnen ze best veel uitrichten. Alleen al het feit dat ze niet zijn ingelicht door het gemeente bestuur van HUN kleine dorp!

 2. Hansje

  mei 24, 2005 at 8:04pm

  Volgens mij kan dat nooit zomaar. Niet in Nederland en niet in Europa. Daar moeten toch officiële bekendmakingen en bezwarenrondes voor gelden?

 3. els

  mei 25, 2005 at 3:44pm

  Na inderhaast gehouden inspraakvergaderingen blijken er zes opties te zijn, waarvan met optie zes het dorp zou kunnen leven.De rivier komt dan wel langs het dorp, maar aan de Overijsselse kant, zodat het gebied Gelders blijft. De verantwoordelijke wethouder, die wij gisteren bij Omroep Gelderland zagen, had het niet echt over zijn eigen gigantische procedurefout, maar wel over het feit, dat Noordeinde maar moest wennen aan het idee, dat de omgeving net zo gigantisch ging veranderen. Watersportfaciliteiten, recreatieve woningbouw en drukte. Daar gaat wel een generatie overheen, aan dat wennen. Dag dorp, je moet mee in de “vaart” der volken!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)