Prietpraat-2 …..

braille...je krijgt er 'n punthoofd van....

Onze oudste kleinzoon is net de deur uit met onder zijn arm de radiogids van de vorige week, die opa dus toch niet meer nodig heeft. De radiogids in braille. Hij interesseert zich, nu hij zelf lezen kan, enorm voor de manier waarop zijn opa leest: met z’n vingers.

Dan zit Stijn met z’n ogen dicht te voelen over de braillepuntjes. Over het mankement van zijn opa maakt hij zich niet druk, dat is nou eenmaal zo en dat maakt hem alleen maar leuker. En hij heeft ook een naam voor het brailledrukwerk. Dat zijn “stippeltjes-voel-boeken”…….

6 reacties op “Prietpraat-2 …..

 1. Puck

  mei 8, 2005 at 8:08pm

  Al een tijdje vraag ik me af: hoe leest een blinde met gevoelloze vingertoppen..?

 2. Brillie

  mei 8, 2005 at 11:21pm

  Door gitaarspelen heb ik geen gevoeldige vingers meer om die puntjes te voelen. Ik heb wel eens een stukje geprobeerd, maar het blijft knap werk.

 3. els

  mei 9, 2005 at 12:34am

  @Puck: Soms is het inderdaad voor mensen, die bijvoorbeeld door diabetes minder of geen gevoel in hun vingertoppen hebben, niet mogelijk om braille te lezen.Die moeten de informatie dus auditief tot zich nemen. Alle boeken en tijdschriften zijn op cd tegenwoordig, cassettebandjes zoals vroeger worden niet meer gebruikt voor lectuurvoorziening. Maar als mijn man de keus heeft uit beide vormen,dan leest hij veel liever braille dan dat hij iets beluistert, want dat “beklijft” beter, zegt ie.

 4. Irene

  mei 11, 2005 at 11:57am

  Jammer dat er geen gaatjes in het scherm zitten, anders kon ik het ook eens proberen.

 5. Puck

  mei 11, 2005 at 8:10pm

  > Die moeten de informatie dus auditief tot zich nemen.
  Dan moeten je oren of je concentratie dat ook maar net aankunnen..
  Hm. Ik geloof dat ik hier verder niet teveel over moet nadenken..

 6. els

  mei 11, 2005 at 8:27pm

  Niet doen inderdaad, want komt tijd, komt raad. Grootste dooddoener aller tijden, maar wel zinvol.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)