Bromfiets…..

snelheidsmonster.....

Hé, ik las dat de Solex weer terugkomt! Ik had er een, toen ik een jaar of twintig was. Daar tufte ik mee van Bussum, waar ik woonde, naar Hilversum, waar ik werkte. En terug. Mijn oom, die bij de producent Van der Heem n.v. werkte, kon zijn nicht voordelig aan gemotoriseerd vervoer helpen en daar was ik heel blij mee toen.

Het was een leuk ding, hij ging niet zo hard, dat je je er op moest kleden, een helm was niet nodig en so wie so geen mode voor meisjes in mantelpakjes. En het was best stoer. Niet het soort stoer, dat je tegenwoordig als twintiger nodig hebt, maar toch.

Ik moest er wel mee langs de nog niet zo snelle snelweg, want de hei mocht je gemotoriseerd niet over, hoewel dat veel korter was. Dat was op een gegeven moment ook wel de reden, dat ik hem weer heb weggedaan, want ik miste mijn mooie ritje op de fiets. En ook, omdat ik een keer een enorme optater heb gehad van de bougie. Stommigheid natuurlijk, ik had er gewoon geen verstand van, maar nadien was ik een beetje bunzig voor dat enge motorblok.

De moderne Solex, die over een poosje dus terugkomt, mag om juridische redenen niet meer zo heten. Het wordt nu “Black ’n Roll”. Of dat “bekt” vraag ik me af, ik vind het erg verzonnen klinken. Hij rijdt ook te hard: wel 35 kilometer en dat is te hard voor het fietspad en weer te langzaam voor de rijweg. Daar zouden ze dus ook nog wat voor moeten verzinnen en ook over wel of niet een helm.

En ach, de tijden zijn toch ook veranderd. Je moet wel nostalgische verlangens hebben om er een aan te schaffen. Zó mooi was ie nou ook weer niet. Je moet hem gekend hebben…..als Solex……

3 reacties op “Bromfiets…..

 1. Brillie

  mei 10, 2005 at 6:09pm

  Met Balkie gaan we helemaal terug in de tijd. Dus waarom dan die dingen ook maar niet.

 2. Hansje

  mei 11, 2005 at 1:33am

  Ach ja, de Solex… ik heb ‘m nog gekend: mijn moeder had er een. Maar mijn opa had een écht brommer: een Puch! 🙂

 3. Irene

  mei 11, 2005 at 11:58am

  Ik zag er net een voorbijkomen. Onze buurman de bijenhouder gebruikt een opgeknapte, voor als hij snel even een klusje heeft in de buurt.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)