Routeplanning……

zo had 't ook gekund....

Het is vandaag Landelijke Fietsdag 2005. En omdat mijn man ’n fietser is, ging hij samen met zijn onmisbare voorrijder per tandem op pad. Deze week had hij al geïnformeerd bij de Apeldoornse VVV hoe, waar en hoe laat, maar Apeldoorn deed niet mee. Het thema dit jaar is “water” en kennelijk vindt Apeldoorn dat het daar te weinig van heeft. ’n Kanaal, wat parkvijvers en dan heb je het wel gehad. De Grift, die heeft het ook. Dat is een spreng, die ze na jaren weer bovengronds willen brengen. Hier en daar kun je dat al zien, maar veel stelt het nog niet voor. Daar kan zo’n waterige fietsdag niet op wachten.

Ze moesten naar Twello, dat wel meedeed. Ze gingen vanmorgen al redelijk vroeg die kant op. Ze betaalden € 3.50 de man, ten bate van het KWF en kregen een routefoldertje mee. Toen bleek, dat je van te voren even had moeten studeren op de afkortingen in de routebeschrijving. Dat re rechts betekent en li links, dat snapt een kind, maar verder was het best lastig: rd, ew, spl, tkr, drs, br, ovw, vkl, fp, y, p, (!) en knp. De verklaring stond op de achterkant van het foldertje in kleine witte letters op een lichtblauwe achtergrond, dat was vanwege dat waterthema natuurlijk. Maar effe vlot lezen welke kant op was moeilijk.

De voorrijder had weinig aan de achterrijder in dit geval. Telkens moesten ze stoppen om te lezen. Verkeerde zuinigheid, die afkortingen, de woorden hadden best gewoon languit kunnen worden gedrukt. Maar eigenlijk hadden we gewoon die route van de week al moeten halen, in braille moeten zetten en dan was het flitsend gegaan, want de achteropzitter kan (mama, kijk, zonder handen!) best al rijdend braillelezen als ie z’n best doet. Niet aan gedacht om dat te regelen.

Nou ja, na de vierde stop besloten ze maar hun eigen route te gaan rijden. Dan maar geen medaille. Het was prachtig weer, ze hebben lekker gepeddeld, zijn best nog langs water gekomen ook en ze hebben het goeie doel gesteund. En voor de volgende keer leren ze gewoon die afkortingen uit hun hoofd en gaan ze “op de vrs (!)de br over, dan rd tot spl, kijken op Y of P, rijden tot knp, na tkr ew” en zijn weer thuis……eitje, zo’n route……

3 reacties op “Routeplanning……

  1. els

    mei 28, 2005 at 5:24pm

    Voor de liefhebbers hier even de verklaring:RA=rechtsaf slaan, LA=hetzelfde maar dan links, RE=rechts, LI=links, RD=rechtdoor,EW=einde weg,SPL=splitsing,TKR=t-kruising of eigenlijk T-kruising, DRS=driesprong, VRS=vierspring, BR=brug, OVW=overweg, VKL=verkeerslichten, FP=fietspad, Y=ANWB wegwijzer met nummer, P=paddestoel met nummer, (….)=straatnaam, (!)=uitkijken, gevaarlijk punt, KNP=knooppunt. ’t Is even een weet.

  2. Hansje

    mei 28, 2005 at 8:53pm

    Tssss… de ambtenarentaal is zelfs al doorgedrongen tot de landelijke fietsdag! 🙁

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)