Zo klaar als een klontje…..

zwart ?brrrr.....!

Veel mensen die ik ken drinken hun koffie zwart. Niks erin, helemaal puur. Daar heb ik respect voor, want echt: ik heb het diverse malen geprobeerd in het kader van een of andere lijnpoging, maar ik kan koffie niet zwart drinken. Als ik het per ongeluk wel eens een keer krijg voorgezet en ik durf niks te zeggen, dat soort situaties heb je wel eens, iederéén drinkt tegenwoordig zwarte koffie, behalve ik dus, dan spreek ik mezelf streng toe: “Kom, vooruit, niks aan de hand. Het gaat om de koffiesmaak en je vindt koffie toch lekker?”. Jawel, maar niet zo. Mijn smaakpapillen knijpen samen bij zoveel bitterheid!

Dus ik doe geen moeite meer om mee te gaan in de zwarte-koffie-trend. Met toch een licht schuldgevoel, want, hoewel niet extreem dik, ben ik stevig. Zoals veel mensen van mijn leeftijd. Maar: ha! Wát las ik vanmorgen in de krant? Een suikerklontje in je koffie behoedt je voor dik worden. Of voor nog dikker worden. Een Deens onderzoek heeft dat uitgewezen. Ook iets met hormonen of zo. Nou hebben ze dat onderzoek uitgevoerd met behulp van ruim vijfduizend mánnen, dus hoe dat precies met vrouwen zit weet ik niet, maar voor het gemak neem ik maar aan, dat ‘t, ondanks die hormonen, niet veel verschil maakt. En dan doet zo’n berichtje in de krant je toch veel plezier.

Er zijn wel vaker van zulke berichten. Dan lees je ineens, dat koffie drinken helemaal zo slecht niet is als iedereen altijd zegt, als je maar op het tijdstip van drinken let, anders slaap je weer niet. En nu dit dus weer met die suiker. Ik hou wel van die geruststellende verhalen. Onze buren geven heel veel geld uit aan allerlei kruiden, vitamientjes en mineraaltjes en die zien er ook hartstikke gezond uit, hoor, daar niet van, maar beslist niet gezonder dan ik. En ik weet dus nu hoe dat komt: dat voor mij onmisbare klontje in mijn koffie, dat ik er vanaf nu, dank zij de Denen, onbezorgd in laat plonzen. Dat onderzoek betreffende de bijbehorende tompoezen, gevulde koeken en appeltaart wacht ik wel af. Maar dat zal mijn tijd wel uitduren……..

6 reacties op “Zo klaar als een klontje…..

 1. Hansje

  juli 26, 2005 at 5:57pm

  Heel verstandig!
  Ik heb een tamelijk zwak geheugen. Maar ik ben nooit de huisarts vergeten die tegen me zei: ‘Zolang je niet dik wordt en je cholesterolgehalte goed blijft, moet je maar gewoon álles eten waar je trek in hebt.’ Slimme man!

 2. els

  juli 26, 2005 at 10:09pm

  @Brillie: niks gemerkt!
  @Hansje:En zolang jij net zo slim bent als die huisarts, leef je niet verkeerd!

 3. jan

  juli 27, 2005 at 6:53pm

  ik ben teruggegaan van 15 bakkies pleuhhh naar zo’n vijf per dag. Zwart met een zakje melk.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)