Accentueren……

Yvonne blaast in de bus.....

Onze Apeldoornse bussen zijn een poosje geleden overgegaan van Connexxion naar de BBA, een Brabantse busmaatschappij. Die kon het goedkoper. Er was wat commotie destijds, want er werd van uitgegaan dat goedkoper ook slechter was. Maar BBA nam het Apeldoornse personeel over, slim, want dat weet de weg hier, er kwamen nieuwe bussen met een moderne lage instap en eigenlijk was iedereen daarna best tevreden over de overname.

Nu hebben ze in de bussen een halte-afroep-systeem. Omdat er in de zomer nogal wat toeristen zijn leek dat handig. In de winter, als we weer onder mekaar zijn, roept de chauffeur zo nu en dan wel wat als hij dat nodig vindt.

Over de stem van dat afroepsysteem stond vanmorgen iets in de krant. Want dat is Yvonne, een Brabantse met een zachte “g”. Logisch, als je een Brabantse busmaatschappij bent. Ze schijnt een medewerkster te zijn van het busbedrijf, die het systeem voor haar baas heeft ingesproken. Het was opgevallen, dat mensen het accent van Yvon zo gezellig vinden. Passagiers kijken minder stuurs voor zich als ze horen dat ze bij de “Chijsbrechtchaerde” zijn in plaats van bij de Gijsbrechtgaarde en doen minder agressief vanwege vriendelijke Yvonne. Ze brengt sfeer in de bus.

Nou, dat is toch een leuk idee! Misschien kunnen ze dat landelijk invoeren, maar dan met nog wat meer accenten. Vlaams lijkt me leuk, plat Haags vind ik ook wel wat hebben. Fries versta je niet, die hebben zélf al twee naamborden nodig voor van alles en nog wat. Gronings is te hoekig, denk ik, Twents lijkt me ook wel leuk Finkersachtig, en dan is er altijd wat te doen. Een gat in de markt…….

6 reacties op “Accentueren……

 1. Brillie

  augustus 3, 2005 at 5:44pm

  Ze blijven maar net voor mij de weg op schieten. Ze hadden beter ook de bereiders moeten vervangen. Dan was dat ook minder hard overgekomen.

 2. Irene

  augustus 3, 2005 at 9:14pm

  Ik hoor het al. Ie bunt noe bie de karrekofstege en zoë komp ut stassion. Dat heeft wel wat exotisch.

 3. jan

  augustus 5, 2005 at 3:45pm

  ’t Kan verkeren, zei Bredero al. Na een tijdje als presentatrice voor Radio4 gewerkt te hebben heeft mijn vrouw definitief te horen gekregen dat haar licht Brabantse tongval niet acceptabel is. In ieder geval een goeie tip. Wij gaan er waarschijnlijk een repootje maken voor Omroep Brabant. Nee hoor, wij zijn niet chauvinistisch
  🙂

 4. Hansje

  augustus 5, 2005 at 7:07pm

  Hier in Amsterdam hebben we een bandje met een keurige ABN-meneer. Past helemáál niet. Nee, dan toch liever de oer-Amsterdamse tramconducteur. En die doet er nog gratis grapjes bij ook.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)