Retourtje Hoogeveen……

les hautes fagnes

Zo, we zijn d’r weer. En het is toch nog even mooi weer geworden, nietwaar? De Belgische weervrouw Sabine voorspelde gisteren voor België onweer, hagel en zware windstoten, maar die hebben wij niet meer meegemaakt en tot nu toe valt het hier ook erg mee. Vanmiddag een mini-regenbuitje en vanavond nog wat gespetter en het zou aardig zijn als het verder ook nog wat rustig bleef, want we hebben morgen voor het eerst in dertig jaar een buurtbarbecue. Je kunt wel zeggen dat daar lang over is nagedacht, maar we vinden het een leuk initiatief dus wij doen wel mee. Mooi op tijd terug.

We hadden trouwens een leuk vakantiehuis, daar was niks mis mee, behalve dat het een beetje erg gedateerd was gemeubileerd. Nu zijn we zelf ook wel redelijk gedateerd, maar soms krijg je bij zulke huizen wel eens het idee, dat de eigenaar alles dat ie kwijt wil uit zijn dagelijkse omgeving nog zeer geschikt vindt voor het te verhuren vakantiehuis. Maar alles was er, dus daar kun je verder niks van zeggen. Wij slepen tegenwoordig altijd zelf onze Senseo mee, een erg modern apparaat.

Het huis was gelegen tegenover een skipiste, in de zomer een uitgestorven business met alleen een man die een beetje irritant machinaal elke dag een stuk van het gras kwam maaien. Veel houten schuren voor het verhuren van ski-en langlaufspullen, een groot frietkot en enorme reclameborden voor Jupiler-bier. De beheerster van het huis vertelde, dat wij er in de winter maar niet moesten zijn, want dan was het er stervensdruk met luidruchtige jongelui. Maar als je langs deze op de winter gerichte zaken heen kijkt, is het een prachtig gebied, “de Hoge Venen” oftewel “les Hautes Fagnes”. Veel bos, prachtige vergezichten en we hebben een paar avonden een schitterende zonsondergang kunnen bekijken.

We hebben veel huizen gezien, zoals ze ze alleen in België maar mogen verzinnen met torens, boogramen en meer fantasierijks en in kleur. Mooie tuinen ook. Wat ik dan altijd heb als ik weer terug ben thuis: ik wil mijn huis eigenlijk wel geel verven of turquoise, maar dat vindt de welstandscommissie niet zo’n goed idee, denk ik. En dan langs álle ramen bakken met van die hangbloemen, maar dan heb je weer, dat de ramen naar buiten open gaan en je bij elke gietbeurt je bloemetjes staat te onthoofden. Dus ook maar niet. Nou ja, de zomer is ook bijna voorbij. Wij kunnen weer aan de bolchrysanten.

O ja, we hadden trouwens bij ons vakantiehuis ook heel bijzondere buren. Een orthodox-joodse familie compleet met hoofddeksels en pijpenkrullen, allemaal in het zwart tot de kleinste jongetjes aan toe. Dat had ik nog nooit van zo dichtbij gezien. Ze konden trouwens goed voetballen. En lawaai maken. Maar dat kunnen de kinderen hier achter ook, hoor ik……..goal!!!!

4 reacties op “Retourtje Hoogeveen……

 1. jan

  augustus 21, 2005 at 11:46am

  ’t Zal toch niet zijn dat er in Belgie een nieuwe joodse nederzetting komt?

 2. Irene

  augustus 21, 2005 at 10:51pm

  Ik ben nog nieuwsgierig naar wat er nu feng shui aan dat huis was…

 3. els

  augustus 22, 2005 at 12:52am

  Er zat veel hout in en aan het huis, de meubels waren van hout. Maar een plastic zeil over de tafel, vinyl in de keuken en synthetische vloerbedekking in de kamers lijken mij niet zuiver in de leer.Er was water en als je de ramen tegen elkaar open zette was er wind, maar dat was het dan wel, hoor! Maar het blijft een mooie naam: Villa Feng Shui….

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)