Apenootjes……

dit is een halfaap....líjkt er toch niet op?

De apen van de Apenheul worden aanstaande zaterdagmiddag voorzien van cultuur. Dan gaat een orkest, dat bestaat uit Apeldoornse muziekdocenten, een concert geven bij de halfapen, ook wel lemuren genoemd, die van Madagaskar komen. Die zijn bekend om hun ijselijke geschreeuw en men denkt dus, dat die tijdens het concert luidkeels hun partijtje zullen meeblèren! Daar verwachten ze veel van. Een hele nieuwe muziekstijl misschien wel! Dan krijgen we : “concert voor halfaap en orkest in C grote terts”.

Ik was altijd al benieuwd naar de andere helft van een halfaap. Wanneer is een aap een halfaap? Als mens, je bent toch familie van ‘m, zeg je ook wel eens: “Gôh, ik ben maar een half mens vandaag!”, maar dan weet je tenminste wel zeker, dat de andere gelijkwaardige helft nog aanwezig is, maar gewoon even niet functioneert. Zo’n toestand is tijdelijk, meestal meer mentaal dan fysiek en die andere helft komt er na een poosje, als je geluk hebt, de zon schijnt en de koffie is niet op, vanzelf wel weer bij.

Maar ik heb ’t eens even nagelezen, maar die halve aapjes zijn niet zielig, hoor! Omdat ze op Madagaskar op ’n eiland zaten zijn ze niet opgejaagd in hun evolutie door andere apensoorten. Ze horen wel bij de apen, maar zijn nog “onderweg” om een echte aap te worden. Hun snuit is spitser, ze hebben wel een heel goed reukorgaan, zijn vegetarisch op ’n enkel insectje na en hun hersenen zijn wat kleiner en eenvoudiger uitgevoerd. En, of het een nou het gevolg is van het ander, maar in de groepen zijn de vrouwen de baas. De mannen verhuizen om onder de dominantie uit te komen zo’n beetje elk jaar naar een andere groep.

Nou, en bij die dieren gaan ze dus zaterdag klassieke muziek spelen. Hopelijk kunnen die beesten een beetje wijs houden………

2 reacties op “Apenootjes……

 1. CasaSpider

  september 21, 2005 at 2:24am

  Een halfaap is half aap, dat is logisch. Maar wat is de andere helft? Afgaand op de foto zeg ik: half hond.
  Is de stelling van vandaag dat mannetjes dominanter worden naarmate er meer hersens bij komen kijken?
  😉

 2. els

  september 21, 2005 at 12:31pm

  @Casa: ik weet van dominante mannen bij wie ik toch twijfel heb wat betreft hun hersenvolume, dus de stelling omdraaien lijkt me ook een optie!
  @xaviera:de Apenheul is inderdaad leuk! Ik hoop op een berichtje in de krant over hoe ze het vonden, de apen….(Je hebt een leuke site, trouwens!)

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)