Icoon….

joop doderer....

Ach, nou hoor ik net, dat Swiebertje dood is! Weer een icoon minder uit een tijd, dat alles zoveel eenvoudiger was. Of léék in ieder geval. Zwart/wit, zoals de televisie van die dagen.

Hij had een respectabele leeftijd (84) en, dat heb ik nou eenmaal, dat bepaalt je weer eens bij je eigen jaartal. Het scheelt namelijk niet eens zóveel. Kom, ik heb ’t nog veel te druk en helemaal geen tijd voor andere tijden.

Maar ik vind het wel leuk om hier gewoon een fotootje neer te zetten van Joop Doderer en niet van Swiebertje. Want de man heeft nog zoveel andere dingen gedaan en heeft jarenlang in het buitenland moeten wonen en werken om van het eeuwige Swiebertje-imago af te komen.

Want zo zijn wij Hollanders dus: een keer succesvol in een rol, dan week je dat etiket er niet zomaar af. Dan moet zo’n acteur niet ineens van allerlei anders willen. Daar zijn wel meer voorbeelden van, denk ik.

Hij ruste in vrede. En ik ga maar eens een kopjen koffie met een koekjen tot me nemen. Je kunt het toch niet laten, hè? Arme Joop……

1 reactie op “Icoon….

  1. Hansje

    september 23, 2005 at 10:05pm

    Ja, het blijft toch je eerste associatie: Joop Doderder ís Swiebertje. En natuurlijk was hij nog een heleboel méér, maar Swiebert ligt ons toch het naast aan het hart, denk ik.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)