Kooltjes……

diepvriesspruitjes....

Het zal jullie vast en zeker geen moer kunnen schelen, maar we eten vanavond voor de eerste keer weer eens spruitjes. In de aanbieding bij de supermarkt, vandaar. Want eigenlijk wil ik het eten van spruitjes altijd zo lang mogelijk uitstellen. Het is zo’n teken van : nou, jongens, de zomer is voorbij, óp naar de kerst. En ik vind de zomer nog allesbehalve voorbij! Ik moest vanmiddag echt even uit de zon omdat het me veel te warm was.

Spruitjes waren vroeger bij ons thuis “zondagseten”. Tenminste, dat zei mijn moeder altijd, ik weet ook niet waarom, want zo wild op spruitjes waren we niet. Dat deerde haar niet: op zondag aten we spruitjes. Heel vaak.

Mijn kinderen waren ook niet zo gek op spruitjes, maar wij hadden de afspraak: zoveel jaar als je bent, zoveel spruitjes moet je eten. Tot een bepaald aantal jaren natuurlijk, anders zaten pa en moe wel érg lang aan tafel. Tegen de tijd dat het aantal jaren opliep lustten ze ze meestal wel of schepten zelf op, zodat we er geen zicht meer op hadden.

Spruitjes hebben een zielig imago, vind ik. Kneuterig, oer-Hollands en als mensen het in commentaren of zo hebben over “spruitjeslucht”, meestal in combinatie met “hoekstenen van de maatschappij” en “de jaren vijftig”, dan hebben ze het over bekrompenheid. Nou, dat vind ik niet leuk voor de spruitjes. Dat hebben ze niet verdiend.

Als ze in december weer een marathon-zesdaagse organiseren voor de schaatsers, dan strijden die om het “spruitenpak”. Volwassen mannen in een spruitenpak. Het ziet er niet uit, maar ik vind het wel een hommage aan de spruit.

Zo, ik ga ze maar eens even snoeien, mijn spruitjes. En als je een paar leuke recepten wilt………..

7 reacties op “Kooltjes……

 1. karin

  september 23, 2005 at 9:50pm

  ik lust inderdaad tegenwoordig spruitjes, wat zeg ik, ik vind ze zelfs lekker! dit in tegenstelling tot de kinderen, waar ik (wat dit betreft) voor het gemak dan ook m’n man maar toe reken, dus ik koop enge spuitjes in een potje voor als ik echt trek heb in spruitjes.

 2. Hansje

  september 23, 2005 at 10:03pm

  Ha, heerlijk, spruitjes!
  Ik kan bijna niet wachten tot het zondag is… 🙂

 3. Menno Nicolai

  september 26, 2005 at 8:04pm

  Kook de spruiten kort, tot ze net nog niet beetgaar zijn. Giet af en doe ze in een bak ijskoud water (met ijsklontjes), zodat ze mooi groen blijven. Bak spekblokjes (ja, natuurlijk biologisch spek, dat smaakt beter en het varken had een varkensleven) en bak de spruitjes mee tot ze door en door warm zijn. Recept van een vroegere kok van Lauswolt (Beetsterzwaag) en door mij talloze malen tot tevredenheid mijner gasten ter tafel gebracht.

 4. els

  september 26, 2005 at 11:16pm

  Menno, dit hang ik boven mijn fornuis voor de volgende spuitjesronde. Dank!

 5. els

  september 26, 2005 at 11:18pm

  Vreemde verschrijving: spuitjesrondes houden we hier niet, spRuitjesrondes dus wel!

 6. Edje

  oktober 16, 2005 at 12:09am

  Heerlijk spruitjes,
  Mij mag je er voor wakker maken,iedere dag

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)