Licht-vaardig……

makkie toch....?

Laatst in Engeland gaf op onze laatste vakantiedag daar het halogeen peertje van de koplamp van onze Ford Focus de geest. Kan gebeuren. Dan zoek je een Ford-dealer en je laat even een nieuw lampje inzetten. Dachten wij, maar het was zaterdagmiddag en dat zal de actie wel bemoeilijkt hebben. Ze konden ons nergens helpen. Drie dealers afgeweest, die gelukkig in het navigatiesysteem zitten, maar nergens waren “mechanics” aanwezig en de mannen die er wel waren waagden zich er niet aan.

Toen hebben we zelf bij een Halfords het benodigde lampje gehaald en zijn bij de Engelse zus van de ANWB gaan vragen of ze ons konden helpen. Maar sorry, bij die vestiging deden ze alleen keuringen en van Focuslampjes hadden ze geen verstand. En echt, we hadden het eerst zelf geprobeerd, hoor, dat lampje te vervangen, maar dat kán helemaal niet! Bij álle auto’s die we gehad hebben was het verwisselen van een lamp een fluitje van een cent, nou ja, soms twéé cent, maar we hadden altijd zo’n blauw doosje bij ons waar een setje in zat en het lukte eigenlijk altijd.

We zijn tenslotte maar éénogig naar Harwich gereden waar we op de boot terug moesten. Nou was het nog zomer dus lang licht, maar in Engeland, links dus, rijden met maar één koplamp voelt niet prettig. In Nederland, rechts dus, ook niet. We zijn zonder bekeuring thuisgekomen. Na het weekend gingen we naar onze eigen Ford-dealer en daar konden ze het.

De verkoper, die we spraken terwijl we moesten wachten, zei, dat er maar een paar mensen binnen het bedrijf het kon, lampjes verwisselen. De hele koplamp schijnt er namelijk uit te moeten. Wel een kwestie van “klik” er uit en “klik” er weer in, maar het schijnt een dermate complexe handeling te zijn, dat het werk is voor een expert. Hetgeen ik knap stom vind. Een remvoering of een katalysator, waar wat mee is, dat kan ik begrijpen, dat kun je niet zelf, maar een lámpje!

We hoorden trouwens gisteren een lachwekkend verhaal over een Ford Focus-rijder, die in Duitsland een vergelijkbare ervaring had met zijn kapotte koplamp tijdens de vakantie. Het jeugdige monteurtje van dienst kreeg het ook niet voor elkaar en sloopte de hele voorkant van de auto om maar bij die koplamp te kunnen komen.

Zijn erbij geroepen baas zette zelfs de hele auto op de brug. Waarop de man vroeg of hij de banden er maar vast af zou halen, dat scheelde misschien tijd. De opmerking werd hem niet in dank afgenomen. Niet alle Duitsers hebben humor. Het is een heerlijke auto, hoor, een Focus, er is niks mis mee zolang er maar geen lampjes moeten worden verwisseld buiten kantoortijd………

5 reacties op “Licht-vaardig……

 1. Ruben

  september 1, 2005 at 7:30pm

  Mijn ervaring met de Volkswagen Golf en de Ford Mondeo is precies dezelfde. Koplampen vervangen is tegenwoordig iets waarvoor je naar de garage moet. “Ontwerpers houden geen rekening meer met het vervangen van koplampen door de automobilist zelf”, vertelde een Volkswagen-garagehouder mij.

 2. Hansje

  september 1, 2005 at 8:57pm

  Misschien onderschatten we de lobby van de garagehouders schromelijk…

 3. Brillie

  september 2, 2005 at 1:03am

  Daarom ben ik voor om op te nemen in het programma van eisen voor het bewijs: lampen verwisselen, wiel verwisselen, tanken, auto wassen, en ga zo maar even door.

 4. jan

  september 3, 2005 at 4:36pm

  Ik heb een paar jaar een Focus gehad, want ben ik blij dat de lampjes het nooit hebben begeven. Mijn vrouw rijdt een Ka, die laatste een beetje sputterde. Ze reed naar de garage en zei dat ze hem met een schroevendraaiertje even moesten bijstellen. De monteurs hebben zich een bult gelachen. Dat bestaat dus niet meer. Het autootje ging aan een complete IC-installatie.

 5. Fred

  augustus 12, 2006 at 11:18am

  Ik kan de lamp wel verwisselen, maar dan kan het achterkapje er niet meer op, dus laat ik het eraf, al 3 jaar geen probleem 🙂
  Moraal van dit verhaal, wees de lobby van dealers te slim af, hahahahahha…..
  Groetjes van Fred.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)