Griezelfilm……

eng, hoor....

Gisteren bekeken we met onze kleinzonen een filmpje van Casper, het vriendelijke spookje. Een heel onschuldig verhaaltje, erg lief en vriendelijk, maar toch ook weer een klein beetje eng. Want Casper gaat wel mooi dwars door de muur heen en je kan ook door ‘m heen kijken! Nou, dat is niet gewoon. Vond onze ene kleinzoon eigenlijk ook, ondanks onze verzekering, dat spoken helemaal niet bestaan. Dat moet je als kind dus maar aannemen. Hij is niet bang in het donker of zo, maar monsters en spoken, daar heeft ie het wel eens over.

Ik ben zelf nooit bang geweest in het donker en bij mijn weten onze kinderen ook niet. Soms, bij ziekte of onrustig slapen, bleef er wel eens een lichtje aan in de gang en de deur op een kier, maar dat was het dan wel. Dat de kinderen van tegenwoordig vaker een lichtje in de duisternis nodig hebben kan ik me eigenlijk wel voorstellen. Er is veel engs te zien en te horen overdag. En te lezen! Maar als ze dat kunnen zijn ze alweer een beetje groter en kunnen ze er wel tegen.

Maar het nut van een “feest” als Halloween kan mij maar niet duidelijk worden. Overgewaaid uit Amerika is het, terwijl het van oorsprong Keltisch is, dacht ik, dus van deze kant van de aardbol komt. Men doet al jaren pogingen in speelgoedwinkels en tuincentra om e.e.a. commercieel van de grond te krijgen.

De datum van Halloween heeft overeenkomsten met het christelijke Allerheiligen en Allerzielen en in de Keltische vorm had het de bedoeling om de zielen van de in dat jaar overledenen de weg te wijzen naar hoger sferen. Door zich afschrikwekkend te kleden en enge rituelen uit te voeren meende men de zielen te ontmoedigen om hier rond te blijven banjeren dus maar liever meteen de goeie kant uit te gaan. Een soort ANWB-geste eigenlijk:”Hebben we u ooit de verkeerde kant op gestuurd?”. Nou dan.

Dus als het de commercie allemaal lukt en dat lijkt elk jaar beter te gaan, lopen hier volgende week allemaal engerds rond. Dat was al zo, maar nu zie je het ook. Heksen, monsters, geestverschijningen, spoken. Trouwens, als je ├ęcht een heks wilt worden: de opleiding is aftrekbaar van de belasting! Wij hadden het vroeger maar rustig met alleen maar Eucalypta. Die had zo haar streken en zat Paulus behoorlijk dwars, zo nu en dan, maar eigenlijk was ze best aardig. Voor een heks dan…….

1 reactie op “Griezelfilm……

  1. els

    oktober 26, 2005 at 1:01pm

    @xaviera: Ja, misschien zijn wij wel te Hollands! Toen wij in Groningen woonden leefde de Sint Maarten-traditie trouwens wel, maar daar kwam alleen een lampionnetje aan te pas dat, als het te hard waaide, ook nog eens in brand vloog.Niet echt ontspannen dus.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)