Hoe droomt een blinde?

Dat was de “kettingvraag”, die gesteld werd vorige week in het werkdagelijks programma van Teleac Radio op 747AM, dat “Hoe? Zo!” heet. Dat is ’n wat populair wetenschappelijk programma. Wetenschap van alle dag, noemen ze het. En het heet een “kettingvraag”, omdat degene die een vraag beantwoordt, zelf weer een nieuwe vraag mag bedenken, die dan weer wordt beantwoord door een volgende deskundige enzovoort, enzovoort.

Voor het antwoord op bovenstaande vraag hadden ze een rasechte blinde nodig en men was via via bij mijn echtgenoot terecht gekomen, want dat is er een. Vorige week was er al een voorgesprekje geweest en deze morgen werd hij gebeld, waarbij het telefoongesprek werd opgenomen om vanmiddag in de uitzending te komen.

Hij is een makkelijke prater dus hij deed het naar verwachting netjes. “Graag gedaan”, zei hij na afloop, zoals het hoort bij zoiets. En ik weet nu ook een beetje hoe of wat, als ik hem weer eens aan zijn kuif wakker moet trekken ’s nachts als hij luidruchtig droomt, want dat komt ook wel eens voor. Hij vertelt dan meestal, dat hij weer eens achterna gezeten wordt of hij bevindt zich te water en in moeilijkheden. Luctor zonder emergo.

Hij vertelde vanmiddag aan zijn interviewer, dat hij droomt zonder zicht. Wel met alle andere zintuiglijke waarnemingen. Hij kan in zijn dromen niet ineens wél zien. Zo werkt het dus niet. Hij weet dat kunnen zien erg handig is, maar wát het precies is, tsja, leg dat maar es uit! Voor mensen, die op latere leeftijd blind zijn geworden, ligt het anders. Die hebben herinneringen opgeslagen waarmee ze hun dromen kunnen completeren. Die hebben ook een herinnering waar het kleuren betreft. Het was maar een kort en niet erg diepgaand gesprek, maar het was aardig.

De kettingvraag, die hij zelf verzonnen heeft is: waarom zijn de cijfers van het toetsenbord van een rekenmachine niet op dezelfde manier gerangschikt als die van bijvoorbeeld een mobiele telefoon? Gewoon met de 1 linksboven. Vooral voor blinde mensen is dit onhandig. Morgen antwoord op deze vraag. ‘k Ben benieuwd……

6 reacties op “Hoe droomt een blinde?

 1. jan

  oktober 18, 2005 at 7:13pm

  Interessant thema. Ik heb er wel eens over nagedacht hoe een geboren blinde zich dingen en kleuren voorstelt, maar ik kon me daar weer niks bij voorstellen. ’t Werd een soort gedachte als wanneer je je probeert voor te stellen waar het eind van het heelal is.

 2. els

  oktober 18, 2005 at 10:55pm

  @ Brillie: Als de uitzending op de website van de omroep staat, gaan wij ‘m niet opnemen!En mijn eega is niet ijdel dus vind het niet nodig ook.
  @ Cockie: Die man is helemáál zo interessant, met en zonder dromen!
  @Jan: Leuke vergelijking. Ik ben al 44 jaar met een blinde getrouwd en nog zijn er dingen die ik me niet kan voorstellen. Ik vul maar in wat ik dénk dat hij ervaart bij bepaalde omstandigheden, maar het blijft wazig. Vooral voor hem.

 3. Linda

  oktober 20, 2005 at 5:54pm

  Volgens mij is die vraag over dat toetsenbord weleens in Quest behandeld (misschien ken je dat tijdschrift ook wel). Ik weet alleen niet meer wat nou de uitleg was die er bij hoorde…

 4. els

  oktober 20, 2005 at 6:12pm

  We hebben het inmiddels gehoord: de telefoonvolgorde is anders omdat de telefooncentrales de typesnelheid van reken- en telmachinegebruikers niet konden bijhouden. Waren daar niet op berekend. Vandaar dat men besloot de rangschikking anders te doen.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)