Muzieknotenwijn……

klassiek trosje......

Nou las ik van de week toch ergens een stuk over een Italiaanse wijnboer, die in zijn wijngaard verspreid vijftien speakers had neergezet, met behulp waarvan hij zijn druiven Mozart liet horen tijdens hun groeiproces. Een enkel keertje ook wel eens een stukje Gershwin, maar dat was toch wel zo’n beetje de limit wat betreft “moderne” muziek. Hij schijnt vastgesteld te hebben, dat zijn druiven daardoor groter, mooier en gaver werden en zijn wijn dientengevolge van een uitzonderlijke kwaliteit.

Bovendien bleven allerlei vogels en insecten, die anders de oogst bedreigd zouden hebben, weg, omdat de muziek ze kennelijk niet aanstond. Dat was dus ook nog eens een milieuvriendelijke bestrijdingsmethode. Daarbij had de wijngaardenier ook nog gezien, dat ondergronds de wortels van de druivenstokken richting de muziekbron groeiden!

Ik weet het niet, hoor, het kan allemaal toeval zijn, wetenschappelijk gezien kunnen er nog zeker tien mensen op promoveren in Wageningen of zo. Maar ondertussen kan die Italiaanse wijnboer een mooi prijsje vragen voor zijn bijzondere, muzikale wijn. Hij gelooft er zélf namelijk heilig in en de investering van die luidsprekerboxen moet er natuurlijk ook nog uit. Het lijkt me overigens heerlijk toeven daar in zo’n wijngaard.

Ik had vroeger een collega, die altijd zei, dat je Bach moest draaien voor een plant die het niet zo goed deed. Knapte hij zonder meer van op. Nou draaien wij zeer regelmatig Bach, maar er legt tóch regelmatig wel eens wat het loodje, plantkundig gezien. Je moet maar net planten hebben, die van Bach houden. Zelf hou ik ook van Bach, maar ja, niet elke dag is een Bachdag.

Of het dus flauwekul is, die combinatie van plantenwelzijn en muziek, ik weet het niet. Laten ze eerst maar eens bewijzen, dat planten oortjes hebben en een vermindering van bestrijdingsmiddelen door een cd’tje op te zetten lijkt me ook niet verkeerd. Maar dan moeten ze niet alleen de invloed van Mozart onderzoeken, vind ik, maar ook die van…… nou, noem eens iemand…. Frans Bauer. Als dan de boel verlept weet je tenminste waar het van komt…..( Ik vind Frans verder best een aardige jongen, hoor!)

1 reactie op “Muzieknotenwijn……

  1. jan

    oktober 9, 2005 at 3:07pm

    In verschillende winkelcentra in Brabant wordt klassieke muziek gedraaid om de hangjongeren te verdrijven. Echt waar!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)