Geloof maakt meer kapot dan je lief is……

lief, hè...zo kan het ook..ha,ha..!

Scholieren op het al dan niet platte land fietsen heel wat af. Middelbare scholieren helemaal. Als je op een verjaardag of zo het onderwerp “fietsen naar school vroeger” aansnijdt, dan krijg je verhalen te horen over de wind, die áltijd tegen was, het regenpak, dat je wel bij je had, maar nooit aantrok, dat stomme ding, over gladheid, sneeuw en kou, kortom over áfzien! En onderweg gebeurde er ook nog wel eens wat. Gestoei, met de sturen in elkaar, valpartijen met belanden in greppel of sloot. Wat ben ik blij, dat ik al dat gedoe van onze eigen schoolgaande fietsers nooit van dichtbij heb hoeven aanschouwen.

Nou stond er vanmorgen in de krant, dat scholieren op het fietspad tussen Elspeet en Nunspeet, dat door het bos loopt, regelmatig met elkaar in de clinch liggen. Het is een 2-richtingen-fietspad en die lui komen elkaar op dat, misschien wel wat te smalle, pad dus tegen. En als je weet hoe scholieren doorgaans fietsen, met minstens drie naast elkaar, dan is zo’n fietspad al gauw te smal.

Maar dat allemaal daargelaten is het bovendien nog eens zo, dat de ene groep op een reformatorische middelbare school zit, terwijl de andere onderwijs geniet met een protestants-christelijke saus. Dan kun je elkaar kennelijk niet zomaar ongestoord passeren op de weg naar dat onderwijs, maar gaat op de vuist. De directeur van een van de scholen zegt, dat dat in zijn tijd op de middelbare school óók al zo was dus is er niks nieuws onder de zon. Maar nu haalt het de krant in het kader van de kerstvrede en de normen en waarden.

Er moet dus een oplossing komen, maar eerst krijgt de provincie de schuld van de ongeregeldheden. Het staat er echt: “De provincie geeft aanleiding tot verkeerd gedrag”. Want er is geen tweede fietspad aan de andere kant van de weg en dat moet er snel komen, zegt men, want dat is de allerbeste oplossing. Een nieuw fietspad van “maar” 10 kilometer. Bovendien gaat de politie extra patrouilleren langs de fietsroute van de jongelui. En wij maar mekkeren over de moslims.

De aller-aller-állerbeste oplossing lijkt mij, dat die kinderen met z’n allen, liefst samen met hun ouders, maar eens “hervormd” moeten worden. Oh hemel, dat is dan weer een ándere religie, hè? Of is protestants-christelijk en hervormd hetzelfde? Nou ja, ze bekijken het maar. Binnenkort is het kerstvakantie. Dat geeft rust in de kerk.

Voor de meesten van die kleuters is het trouwens maar een kwestie van een paar jaar vechtfietsen, want het gaat nu om leerlingen van de eerste twee leerjaren. In de hogere klassen worden ze met bussen vervoerd naar een christelijke leerfabriek in Apeldoorn. Dat scheelt agressie, want dan hoeven ze niet meer zo’n onchristelijk eind te fietsen………

3 reacties op “Geloof maakt meer kapot dan je lief is……

 1. Brillie

  december 14, 2005 at 9:48pm

  Het is heel gewoon, in de Bijbel vechten ze er ook op los. Ik had niets anders verwacht.

 2. CasaSpider

  december 14, 2005 at 11:24pm

  Daar heeft Brillie wel een punt. Van de religies in Nederland is de katholieke wellicht nog de gemoedelijkste. Die drinken gewoon een paar biertjes na de mis. Of na het elkaar tegenkomen op het fietspad.

 3. Neneh

  december 16, 2005 at 9:47pm

  Dat heeft toch niks met geloof te maken. Zelfs bij zoon op het schoolplein werd gescholden en soms gevochten omdat er op één christelijke school twee onderwijs soorten waren. Dan was het regulier tegen jenaplan. Snap er niks van…….. helemaal niets.
  Wat een onozele opmerking trouwens… dat het in ‘zijn’ tijd ook al zo ging…….. tssssssssssk!!!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)