Lándgenoten….!

verouderde benaming......

Weet je, eerst hadden we zo’n idee: “Ach, we doen gewoon niks. Blijven bij onze oude verzekeraar en dat is wel zo makkelijk”. Dat was het ook geweest natuurlijk, maar je gaat toch rekenen, hè? Want onze oude zorgverzekering is zeker niet de goedkoopste. Daar schrokken we behoorlijk van. We zijn gaan surfen, vergelijken, bellen en nee, we blijven niet!

We stappen over naar een andere aanbieder, die ons per maand aardig wat scheelt. Daar kun je toch weer andere leuke dingen van doen zolang je gezond bent. We verzekerden wat we nodig hadden en lieten zo hier en daar wat vallen. Dat scheelt dus. Of deze prijsvechter volgend jaar nóg zo goedkoop is moeten we afwachten, dat zien we dan wel weer en je kunt eventueel een deurtje verder na een jaar, heb ik begrepen.

We kwamen in het aanmeldingsformulier het woord “burgerservicenummer” tegen. Het is het oude sofinummer, maar het klinkt veel “Big-brother-is-watching-you”-achtiger. Dat gevoel had ik bij het sofinummer toch niet zo. So voor sociaal en fi voor fiscaal, duidelijk. Je bent nu terecht gekomen in de Gegevenshuishouding van de Overheid. Zat je eerst gezellig met al je plaatsgenoten in het Bevolkingsregister oftewel laatstelijk in de Gemeentelijke Basis Administratie, nu ben je wereldberoemd in heel Nederland. En je kind, dat krijgt een EKD. ’n Elektronisch Kind Dossier. Geregistreerd en wel met alle DKTP-prikken d’r bij.

hij had er al maagpijn van.....

Wat een organisatiestructuur, zeg! Dat had Napoleon toch niet gedacht toen hij dit gedoe destijds allemaal aanzwengelde. Ik las, dat de overheid Roadshows gaat organiseren om alle betrokken ambtenaren te informeren over alle rompslomp die ze over zich heen gestort krijgen of waarschijnlijk al gekregen hebben. Ze hebben er een heel Programmabureau voor opgericht. Het klinkt allemaal als een Popfestival.

Nou, we zullen zien hoe het uitpakt en of mijn dokter bijvoorbeeld bij mijn volgende bezoek ook boter bij de vis wil net als de tandarts. Hij kan d’r ook niks aan doen dus ik zal mijn portemonnee wel alvast meenemen. Eén voordeel: om bij de eerstvolgende oorlog als verzetsheld het bevolkingsregister te overvallen hoef je de deur niet meer uit………….

4 reacties op “Lándgenoten….!

 1. Hansje

  januari 13, 2006 at 9:28pm

  Als je je paspoort en je burgerservicenummer bij je hebt, hoef je de huisarts niet te betalen, geloof ik. Of zoiets – er ís in elk geval iets voor geregeld. 😉

 2. els

  januari 14, 2006 at 12:36am

  Binnenkort hebben we allemaal een chip ergens. Hoeven ze ons alleen nog maar te scannen. Of een oormerk…..

 3. Brillie

  januari 14, 2006 at 2:06am

  Het leuke bij overstappen is dat de verzekering in gaat op 1 jan jl. Dat houd in: bij je nieuwe verzekering betalen. Dan opzeggen. Dan na twee maandjes pas geld terug krijgen van je oude verzekering.
  Dus eigenlijk betaal je even wel dubbel.
  Daarnaast alle in januari opgevoerde betalingen weer terug betalen en bij je nieuwe verzekering indienen.
  Leuker kunnen ze het niet maken. Voor een basis verschil van 1 euro per maand. Maar ja dat is wel 12 euro.
  En wat gaan we volgend jaar betalen? Juist 20 euro meer voor de basis.

 4. Lars

  januari 14, 2006 at 3:36pm

  De eerste 107 euro (246 gulden!) is inmiddels afgeschreven. Ik heb een beetje rondgekeken, maar het ontloopt mekaar zo weinig dat ik niet weet of ik daarvoor de papiermolen wel in wil.
  Vertel me binnenkort maar waar jullie heengaan!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)