Hallo Bandung…….

de Taj Mahal van Apeldoorn....met dat vijvertje en zo...toch?

Radio Kootwijk is een dorp, dat onder de gemeente Apeldoorn valt. De naam zegt het al: als je daar woont had je, tot voor nog niet zo heel lang geleden, alles te maken met het zendgebeuren van de PTT, later KPN. Het zendgebouw, dat “de kathedraal” wordt genoemd, is, sinds Radio Scheveningen er mee stopte, niet meer als zodanig in gebruik en men is hevig aan het steggelen over een nieuwe bestemming. Het is een prachtig gebouw, architectonisch interessant en van binnen zonder meer indrukwekkend.

mooi toch? En een akoestiek....!

In het dorp Radio Kootwijk woon je rustig, heerlijk tussen bos, hei en zandverstuivingen. Nu er plannen bekend zijn geworden, dat men in het zendgebouw een Europees ontwikkelingscentrum voor video-games wil vestigen en Radio Kootwijk “een centrum voor vernieuwing in communicatie, kunst, wetenschap en bedrijfsleven” moet worden, zijn de bewoners knap ongerust. Dat het gedaan is met die rust, want er zijn ook nog plannen voor een hotel van honderd bedden en villa’s op het terrein.

De woordvoerder van de dorpsbewoners zegt:”Waarom zou je door een soort venster naar de virtuele wereld kijken als buiten een van Europa’s mooiste natuurgebieden aan je voeten ligt?”. Ze willen dan ook iets heel anders met het gebouw. In hun plan om er een woonbestemming aan te geven zijn, zeggen ze, natuur, landschap en gebouw met elkaar in evenwicht gebracht. Het enige, dat het evenwicht verstoort, is de exploitatie van het plan. Dat zal kleinschaliger zijn en economisch niet rendabel. “Waarom zou de exploitatie van Radio Kootwijk kostendekkend moeten zijn?”, zeggen de dorpelingen. “Als het op de werelderfgoedlijst komt te staan, krijgen we toch subsidie?”.

Het gebouw is uit 1922, het dorp dus ook zo’n beetje en het idee om te rekenen op subsidie is evenmin van deze tijd, ben ik bang. Want zo zal het niet werken. Méé moeten ze, in de vaart der volken, al dan niet virtueel. Het is uit met de rust. Jammer. En dan binnenkort ’n oranje brievenbus, ook dát nog…….

***Voor ’n zeer avontuurlijk Radio Kootwijk-verhaal moet je hier zijn!

3 reacties op “Hallo Bandung…….

 1. Smile

  februari 14, 2006 at 8:21pm

  Ik voel meer voor een bestemming als dependance van het Kröller-Müller, of als concertzaal. Hopelijk nemen ze een goede beslissing. Radio Kootwijk rules!

 2. karin

  februari 15, 2006 at 8:33pm

  er stond laatst in de krant een kleine maar zeer officiële oproep van de staat der nederlanden aan een kraker om een van de gebouwen terug te geven en voor zover ik op de “krakers-site” kan lezen is hij dat nog niet van plan..

 3. els

  februari 15, 2006 at 9:57pm

  Die man is kunstenaar en zit niet in de kathedraal zelf. Ze wilden toch kunst? Nou, die is er dan alvast!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)