Onze taal…..

moeder....

Er doet zich een verloedering voor in de kleutertaal. Daar al? Ja, zelfs op dat niveau. En dat ligt niet aan de papsen en mamsen, die in de tijd dat hun kroost leert praten en ze in alles imiteert, behoorlijk op hun woorden moeten letten. Nee, in tv-programma’s, die voor die doelgroep zijn bedoeld zitten soms uitdrukkingen waarvan ik denk: “ja zeg, moet dat nou?”.

Volwassen mannenstemmen, die heel stoer roepen: “hou je kop!” of “idioot!”, in een op zich spannend verhaaltje, meestal ingesproken, omdat het van buitenlandse makelij is. Alsof dat de gewoonste spreektaal is. Wordt daar eigenlijk wel op gelet? Dat zou toch niet moeten mogen. Mijn kleinzoons bedienen zich ook van dergelijke uitspraken omdat ze feilloos in de gaten hebben van welk kaliber die zijn! En ach, die arme moeders en vaders moeten dat allemaal maar weer recht breien. “Dat is géén mooi woord!”, hoor ik mijn dochters nogal eens roepen.

Bassie en Adriaan bedienden zich trouwens in hun goedverkochte filmpjes ook nogal eens van vreemde uitdrukkingen, die gretig werden opgepikt door hun vriendjes en vriendinnetjes. En echt, ik vind het toch geen gehoor als een kind zijn moeder een “frikadel” en zijn vader “een bal gehakt” noemt, hoe grappig dat ook klinkt uit een jeugdig mondje.

Bassie had wel eens op z’n gemak aan de binnenkant van zijn ogen mogen bekijken, wat voor impact de spreektaal in zijn avonturen, die bij Wikipedia nog “artistieke schuttingtaal” wordt genoemd ook, heeft op zijn jeugdige fans, vindt deze ouwe oma. Maar door eurotekens heenkijken blijft lastig natuurlijk…..

3 reacties op “Onze taal…..

 1. Puck

  februari 11, 2006 at 7:39am

  > Maar door eurotekens heenkijken blijft lastig natuurlijk…..
  Ik kan me niet voorstellen wat de financiele baten van ‘schuttingtaal’ zouden kunnen zijn. Het is toch niet zo dat kinderprogramma’s worden gesponsord door de bond vóór het vloeken..

 2. karin

  februari 11, 2006 at 4:27pm

  nee, maar bassie en adriaan verkopen wel heeeeel veel dvd-tjes.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)