Passie…..

kom,kom, kinderen, geen ruzie maken.....

De Matthäus Passion is een hele zit en er zijn jaren, dat we ‘m ook maar even overslaan. Dan luisteren we fragmenten op de radio en dat is het dan qua devotie voor dat jaar.

Er zijn dit jaar in Apeldoorn twee verschillende uitvoeringen. Als je ze alle twee wilt bezoeken hoef je niet ver te lopen, maar je moet wel een gespleten persoonlijkheid zijn of hebben, aangezien de locaties waar ze worden uitgevoerd aan hetzelfde kruispunt liggen, tegenover elkaar. De Grote Kerk en Schouwburg Orpheus. En dat dan op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip. Dat dit ingrediënten zijn voor een onvervalste rel is niet zo moeilijk te raden.

De uitvoering in Orpheus wordt gegeven door het Bachkoor Apeldoorn met medewerking van Het Gelders Orkest en solisten van wie de namen niet genoemd werden in de krant en in de Grote Kerk door het Holland Boys Choir uit Elburg met The Netherlands Bach Orchestra. Als solisten hebben ze o.a.Miranda van Kralingen en Sytse Buwalda. Niet de minsten, dacht ik.

De voorzitter van het Bachkoor stelt, dat Orpheus een “heel ander” publiek zal trekken dan de luitjes van de overkant. Ze vindt echter dat het plannen van een uitvoering op dezelfde dag door de “Elburger jongetjes”, zoals ze hen noemt, getuigt van onethisch gedrag. “Dat dóe je gewoon niet, maar het is handel, hè? “. Tja, even overleggen was misschien handig geweest, maar dan hadden wij wel een rel gemist en dat zou toch zonde zijn geweest!

De dirigent van het Elburger gezelschap zegt geen problemen te hebben met de gang van zaken. “Het kwam toevallig zo uit en hoe meer Bach, hoe beter. Zij hebben een volle zaal en wij een volle kerk. In plaats van 1200 mensen in drie jaar (want het Bachkoor voerde de Matthäus maar één keer in de drie jaar uit) nu 2000 mensen in één jaar. Mooi toch?”.

Jeetje, parkeren daar wordt een kruis………!

1 reactie op “Passie…..

  1. brillie

    februari 22, 2006 at 11:55pm

    Ik heb de ruzie mogen aanhoren. Wat een gedoe zeg… om niets eigenlijk. Wat maakt het nu uit. Er zijn ook verschillende TV zenders die gelijktijdig iets uitzenden… en dan maak je ook een keuze.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)