Ladiesday……..

Vanmorgen vroeg ik me ineens af, toen we het kleuterschooltje binnengingen, waar we altijd gaan stemmen, en ik de kindertjes gewoon in hun klaslokaal zag zitten, waarom we eigenlijk op dinsdag stemmen in plaats van op woensdag. Toch een veel handiger dag met minder overlast voor de school. Het bleek te zijn omdat het morgen Biddag voor het Gewas is. (Hanneke Groenteman had het op haar weblog over de Wasdag voor het Gebit!).

Uit welke eeuw stamt dat bidden voor het gewas eigenlijk en heeft dat nog zin? Als het een beetje veel regent in een groeiseizoen, zodat de piepers mislukken dan bidden de boeren de minister om compensatie en die zegt dan, dat het bedrijfsrisico is, dus waar bid je dan nog voor? Of nee, dat is natuurlijk laag-bij-de-gronds bidden. Ze bedoelen het meer hogerop, bij de Grote Baas. Maar dat zie ik toch niet veel mensen meer doen. Een handjevol agrariërs in een kerk misschien.

Wat ik veel meer zoden aan de dijk vind is, dat het morgen Internationale Vrouwendag is! Dat had toch prachtig samen kunnen vallen met onze kiesdag? Iedereen stemmen op een vrouw in de raad! Ze vinden toch, dat er te weinig vrouwen in de politiek zijn? Nou vind ik al, dat er steeds meer burgermoeders komen. Utrecht, Nijmegen, Amersfoort, Almere, Lelystad, ik noem maar wat, toch geen kleine dorpjes!

een stoere dame...!

Ik las een boek over Aletta Jacobs, de allereerste vrouwelijke arts in ons land, die voor het vrouwenkiesrecht op de bres heeft gestaan, ook internationaal. En mede dank zij haar, mogen wij sinds 1917 toch maar mooi meestemmen. Maar toen ze zich kandidaat stelde voor de Tweede Kamer, voor de Vrijzinnig Democratische Bond (volgens het boek de voorloper van D66!) werd ze niet gekozen, omdat mannelijke kandidaten, lager op de kieslijst, haar voorbijgingen. Ze was namelijk een vrouw. Die tijd hebben we, dacht ik, wel gehad. Voor alle zekerheid heb ik toch vanmorgen mijn stem maar expliciet aan een vrouw gegeven. Je kunt niet weten.

Maar het is een mooie datum: 8 maart. Vrouwen zorgen nog steeds voor de aanwas, hoe zouden die mannen dat in hun eentje moeten doen, nietwaar? en voor de was vaak ook nog, dus een beetje voor ze bidden kan geen kwaad……..

5 reacties op “Ladiesday……..

 1. Sandra

  maart 7, 2006 at 7:54pm

  Hier in het hart van de Bible-belt is het toch echt een officiele “feest”dag.
  Sommige winkels zijn dicht, ik had vorig jaar een collega die die dag vrij kreeg, de gereformeerde school is gesloten, zelfs een landelijk bekende babyzaak (waarvan de website op zondag uit de lucht is) gaat eerder dicht. Ook de vestigingen in Gouda of Twente.
  Op de tweede woensdag in maart wordt gebeden voor het gewas en de arbeid, op de eerste woensdag van november wordt ervoor gedankt.
  (En deze mensen hebben meestal ook geen verzekeringen, dus ik denk niet dat ze bij de minister aankloppen).

 2. CasaSpider

  maart 7, 2006 at 8:16pm

  Morgen denk ik zeker aan alle vrouwen ter wereld. En had ik mogen stemmen in NL dan had ik ook op een vrouw gestemd.
  (Maar wel een beetje mooie… ;-))

 3. Hansje

  maart 7, 2006 at 9:54pm

  Twéé stemmen mocht ik uitbrengen (voor de deelraad en voor de centrale gemeente). En ze gingen allebei naar een vrouw.
  En morgen vier ik de internationale vrouwendag sámen met de verjaardag van m’n moeder. Symbolischer kan haast niet, toch? 🙂

 4. els

  maart 8, 2006 at 1:17am

  Feliciteer haar maar van me.Ze is een sterke!

 5. els

  maart 8, 2006 at 1:22am

  @Sandra: ik weet er duidelijk te weinig van! Voor het gewas én de arbeid wordt er dus gebeden. Dat is dan wel een uitbreiding, die er later aan is toegevoegd. Nu de PvdA zo gewonnen heeft bij de gemeenteraden krijgen we misschien wel weer een Dag van de Arbeid!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)