Landscape……

jan kagie-1907-1991....

Een mens surft wel eens een beetje over het net, een soort zappen eigenlijk, en dan kom je wel eens iets aardigs tegen. Er waren in mijn familie een paar kunstschilders, onder wie de oudste broer van mijn moeder. Mijn oom Jan uit Drente. Ik heb wel eens over hem geschreven. Beroemd waren mijn familieleden niet echt, de grote doorbraak was er nooit bij.

Hoewel mijn oom in hun beider jonge jaren wel optrok met Anton Heyboer. Maar omdat hij het, (bij mijn weten dan, hè) bij één vrouw tegelijk hield, zal dat het verschil in beroemdheid wel geweest zijn. Je kunt niet alles hebben.

Maar op de website van kunsthandel “Larry Eiler Fine Art” in California kwam ik een schilderij tegen van oom Jan. Dutch artist: “Impressionistic style landscape with pond and ducks”. Dat je maar weet wat het voorstelt. Helemaal in Amerika, dat schilderij. Die kunsthandel wil er 1200 dollar voor hebben. Dat moet oom Jan deugd doen op zijn wolk……..

11 reacties op “Landscape……

 1. Hansje

  maart 10, 2006 at 11:51pm

  Wat leuk om dat zo onverwacht tegen te komen! En nog een heel fraai schilderij ook!

 2. Sipke de Vries

  maart 13, 2006 at 7:42pm

  Beste nicht van Jan Kagie jr. Verrast over je stukje op het internet, en verwijzing naar je verhaal in 2001. Wij wonen in het huis waar je oom heeft gewoond, het bestaat nog en is totaal gerestaureerd. Graag komen we meer te weten over je illustere oom, we zijn bezig zijn leven in beeld te brengen met tekst en plaatjes van werken. Het huis bestaat in 2008 100 jaar, en tegen die tijd willen we een boekwerkje uitbrengen over Jan Kagie jr.

 3. Job ten Doeschate

  juli 22, 2006 at 10:47pm

  Mijn vader heeft een groot deel van zijn leven gejaagd in en rondom de Balloër Heide, nabij Assen. Op een voor mij onduidelijke tijdstip heeft hij van Jan Kagie een schilderij gekocht (jaar 1943)voorstellende een landschap in de Balloër Heide. Het is voor mij onduidelijkheid of het schildering van de hand van JK sr of jr is ( jr lijkt mij voor de hand liggend ).
  Wie weet iets over de oorsprong van dit schilderij ??
  Job ten Doeschate
  Zwolle

 4. jenny eelman

  maart 1, 2008 at 7:25pm

  Jan Kagie logeerde vroeger altijd bij mijn ouders op Texel,En daar heeft hij de slufter geschildert,en toen mijn ouders zijn gestorven heb ik hem gekregen.Nu mijn zoon een nieuw huis heeft ,heb ik hem kado gedaan,en hij is er trots op.,dat wilde ik u even meedelen dat we ook iets moois van jan in huis hebben groeten van Jenny Eelman

 5. will tweehuysen

  maart 26, 2008 at 9:24pm

  Leuk om dit allemaal te lezen Ik heb uit de erfenis van mijn ouders Een duinlandschap uit Texel gekregen.Het hangt nu bij mij in de kamer
  Vooral mijn vrouw is er gek op

 6. Luc

  mei 2, 2008 at 10:49pm

  Probeerde via bovenvermelde mail een bericht te sturen. Dat mislukte. Kreeg foutmelding. Werkt het nog?
  Bericht volgt hierna nogmaals:
  Goeden…..,
  Vond op elswhere informatie over Jan Kagie jr. En ergens ook iets over huidige bewoners van het huis in Rolde, met het voornemen in 2008 een boekje te publiceren. Heb daarvoor veel belangstelling. Kunt u een contact regelen?
  Heb ‘Oom’ Jan vrij goed gekend in de periode begin jaren ’50 (was toen zelf nog erg jong * 1946) tot begin jaren ’80. Daarna verwaterden de contacten.
  Contact van Jan met mijn familie ontstond via mijn grootvader, destijds kapper (geen coiffeur) in Rolde. Hun tuinen grensden aan elkaar en zij voerden politieke discussies. De politieke kanten van Jan zijn tot dusver onderbelicht gebleven. Hoewel zij ertoe leidden dat hij tijdens WOII een tijd in Michielsgestel geïnterneerd was. Onder andere omdat hij voor WOII ergens geroepen heeft ‘Hitler moordenaar’, wat hij overigens niet naliet tot in den treure te melden. Er moeten foto’s van hem in mijn bezit zijn. Ben eventueel bereid tijd te stoppen in publicatie over hem, vandaar verzoek contact bewoners ‘de Wildt’.
  Met vriendelijke groet,
  Luc Schmidt

 7. Sipke de Vries

  mei 19, 2008 at 9:01pm

  Beste Luc en beste Els,
  Leuk om weer even te reageren. We beginnen toch belangstelling voor Jan Kagie jr. op te wekken. Wij zijn inderdaad bezig, maar werken kost veel vrije tijd, iets van Jan jr. op papier te krijgen en dat te illustreren met foto’s van werken van zijn hand. We kunnen best wat hulp gebruiken, en we doen het niet om er beter van te worden, maar om van deze illustere kunstenaar iets lees- en tastbaars te creeeren.
  Graag contact met Luc (Els, jouw contactgegevens hebben we nog), graag via mail: vriessj@planet.nl.

 8. Gerard

  augustus 3, 2008 at 10:54pm

  ik weet dat er in beginjaren ’60 een Kagie in Den Haag woonde. Hij schilderde, maar wat me ook bijstaat is dat hij aan bed gekluisterd was. De “achterkamer” stond vol met schilderijen. Zelf lag hij altijd in bed in de voorkamer. Ik noemde hem altijd “Opa Kagie” Hij was onze buurman. Kan dit Jan Kagie geweest zijn? Hij schilderde op van alles ook houten plankjes bij gebrek aan doeken. Ik denk dat hij diabetes had.

 9. Daan van de Wege

  december 8, 2009 at 5:35pm

  Wij hebben al meer dan 40 jaar twee olieverf schilderijen van Jan aan de muur hangen en een aquarel.Het betreft een boerderij in de omgeving van Rolde, het zou Kampsheide kunnen zijn. Zit er al jaren op te wachten dat de deur van die boerderij open gaat.Echt heel mooi.
  Een stilleven met vis, denk tarbot en het aquarel geeft zicht op de Balloër Heide.Ken het gebied goed en het is voor mij heel herkenbaar en dierbaar.

 10. Dercksen

  april 11, 2010 at 4:17pm

  Beste familie en aanverwanten.
  Wij zijn in het bezit van een Texels landschap van Jan Kagie jr.
  Via een erfenis verkregen zijn we eigenlijk ook benieuwd wat de waarde is. Zijn kunstkenners die dit weten?
  Vriendelijke groet
  Jaap Dercksen

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)