Goede vrijdag…

Dit is een hele goede vrijdag. Niet beter dan andere vrijdagen, dacht ik, maar toch. Op de boodschappenscanmachine bij de supermarkt zat al de hele week een mededeling geplakt, dat de winkel op Goede Vrijdag om 18.00 uur gesloten zou zijn. Het doet nostalgisch aan, zo’n mededeling. Een herinnering aan onze christelijke oorsprong.

Het zal in de gesloten uren wel extra vakkenvullen worden voor het zakkenvullen opStille Zaterdag, die allesbehalve stil zal zijn. Morgenochtend is het dus weer over, de Goede-Vrijdag-nostalgie.

Ik kan me herinneren, dat bij ons thuis vroeger de week voor Pasen, hoewel we niet kerks waren of zo, in het teken stond van de Mattheuspassie en de nieuwe kleren, die we kregen.’t Huis moest schoon, en als het even kon ging de kachel uit, want het was Pasen, dus lente en de anthraciet was al duur genoeg.Wat ben ik dan blij met onze centrale verwarming in deze te koude Paasweek. Die luxe had ik mijn ouders ook graag gegund. Maar dat is met wel meer spullen die ik met m’n verwende kop heel gewoon ben gaan vinden.

Maar Goede Vrijdag is een dag waarvan nog maar weinig mensen weten wat ie eigenlijk betekent. Een droeve dag dus van oorsprong. Maar ja, sinds ik Antoine Bodar achterop de scooter bij Jan Mulder door Rome heb zien crossen in een reclame voor de Postbank, weet ik niks meer zeker…….

3 reacties op “Goede vrijdag…

 1. Brillie

  april 16, 2006 at 1:41am

  Toch lijken deze dagen op te gaan aan eten en drinken. Het geloof in een sprookjes verhaal gaat helemaal naar de achtergrond. En dat is maar goed ook.

 2. Smile

  april 19, 2006 at 10:43am

  En Antoine Bodar weet wel wat Goede Vrijdag betekent! Ik heb me ook al afgevraagd waarom hij die reclamespot gemaakt heeft. Om een nieuw en modern licht op het katholicisme te werpen, om het weer aantrekkelijk te maken voor jongeren? En er is ook al een hoop commotie over het geld wat hij er mee verdiend zou hebben. Ach ja, some people never cease to amaze me…

 3. els

  april 19, 2006 at 11:53am

  Het verhaal doet de ronde, dat hij het verdiende geld doneert aan een goed doel. Dat dan weer wel…

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)