Spraakmakend……

Weet je, het komt eigenlijk door wielrenner Robbie McEwen, dat ik er op kom. Hij heeft al een paar keer ’n etappe gewonnen in de Tour en als hij dan achteraf wordt geïnterviewd over hoe blij hij is en hoe hij het precies heeft gedaan en zo, dan antwoordt hij in vlekkeloos Vlaams. Hij schijnt ook wel in België te wonen, maar is een Australiër.

Het valt me op, dat buitenlanders (allochtonen, zo u wilt) in België veel beter Nederlands (Vlaams, zo u wilt) spreken als ze om een reactie wordt gevraagd dan hier in Nederland. En dan heb ik het over doodgewone allochtone voorbijgangers op straat en geen afgestudeerde advocaten.

Is Vlaams makkelijker dan Nederlands? Is het systeem waarmee buitenlanders de taal leren anders dan bij ons? Is er in België een duidelijker verplichting om de taal van het land te leren dan hier? Dat zou ik best eens willen weten.

Ik vind het erg leuk om te horen: zo’n van oorsprong duidelijk niet-Belg met een sappige Vlaamse tongval. Tja, de onderwerpen waarover ze om commentaar wordt gevraagd zijn doorgaans niet zo vrolijk in België, dat dan weer wel. Behalve Robbie McEwen dan, die klapt alleen maar over den Tour……

3 reacties op “Spraakmakend……

 1. CasaSpider

  juli 7, 2006 at 3:08pm

  Grappig, want dat was mij ook al eens opgevallen. Ook in Noord-Brabant praten Marokkanen veel beter Nederlands dan in de Randstad. Wel met een zachte-g.
  Vermoedelijk komt dit doordat er minder Marokkanen en Turken zijn, waardoor men automatisch meer in aanraking komt met autochtone Nederlanders.
  Hoe meer men in het eigen kringetje blijft zitten (of wordt gedwongen), hoe minder kans op integratie…

 2. jan

  juli 7, 2006 at 3:47pm

  Ook mij was het al eens opgevallen dat vlaamse allochtonen beter spreken. Dat is mij overigens in Brabant nog nooit opgevallen, maar ik ga er op letten. Misschien heb je ons wel een mooi komkommeritem aangereikt. Dat zou, na de bus, al de tweede keer zijn. Het wordt tijd voor een gironummer 🙂

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)