Broeikaseffect…..

Tuinplannen, ik heb ze regelmatig. Dan denk ik:”Die struik zou eigenlijk weg moeten, hij is veel te groot”. Maar dan krijg ik weer medelijden, omdat ie zo z’n best heeft gedaan. Dan knip ik ‘m voor de vorm een beetje bij, vaak blijkt ’t z’n snoeitijd niet te zijn, dat is wel stom natuurlijk, dat ik dat dan niet weet, maar dan blijft hij dus.

Ik ben ook al zo’n slechte wieder. Ik vind onkruid heel vaak geen onkruid en dat is niet des wieders. Ook dat is tamelijk stom, want het onkruid denkt: “Jippie!”en breidt de familie nog es even lekker uit. Ik heb bijvoorbeeld wel drie soorten dovenetels: paars, roze en geel. Ik vind ze mooi, maar ze woekeren als een gek. En het is onkruid natuurlijk.

Maar nu heb ik een echt plan en dat ga ik uitvoeren ook waarschijnlijk, misschien. Dit najaar haal ik de hele tuin leeg, dat is de eerste fase van mijn plan en het is er zelfs de goede tijd voor. Dan ga ik kijken welke planten ik wil houden en ga die op een goede plaats zetten. Een waarover ik heb nagedacht en niet, zoals tot nu toe, waar nog een gaatje was, zoals het uitkwam: naast de dovenetel bijvoorbeeld.

En het mooiste, spectaculairste en ingrijpendste plan is eigenlijk dat ik een kas wil. Geen grote, want daar hebben we de ruimte weer niet voor, maar een die met één kant tegen de schuur aan komt. Een muurkas heet dat in het jargon dan ook. Ik wil er wel zelf in kunnen, dus zo’n afmeting moet ie wel hebben.

Dat lijkt me nou zó leuk! Tegen je man zeggen: “Ik ben even in de kas, hoor!”en dan lekker rommelen. Zaaien, verspenen…(ik doe net alsof ik er al heel veel verstand van heb en “verspenen” is zo’n woord dat daarbij helpt), zieltogende kamerplanten oplappen, planten laten overwinteren, misschien wel tomaten kweken of iets exotisch of zo. Het lijkt me geweldig. Ik ruik de grond van mijn kweekbakken al.

We zijn dus op internet aan het “droogzwemmen” in de wereld die “hobbykassen” heet. Het woord “kas” is daarbij zeer van toepassing, hebben we gemerkt, want daar moet je goed bij zitten. Ik zie het wel, want het zijn nog maar plánnen, hoor! Tuinplannen. En De Slegte heeft vast wel mooie kasboeken ook. Heerlijk, plannen……..!

4 reacties op “Broeikaseffect…..

 1. Anoniem

  september 10, 2006 at 3:20pm

  Engelse meubels, een Engelse kas, als jij geen anglofiel bent!

 2. els

  september 11, 2006 at 12:14am

  @Loes D:Toen ik voor het eerst in Engeland was dacht ik: “Hier ben ik eerder geweest!”. Dus ik heb er wel wat mee, het land, de taal, de mensen. Maar ik zal zeer tevreden zijn met een gewoon Hollands hobbykasje, hoor!

 3. Marijke

  september 12, 2006 at 12:44pm

  Grinnik, zeer herkenbaar, dat stukje over snoeien. Maar wat onkruid betreft; dat bestaat in mijn tuin niet, alleen ongewénst kruid. Kijk nou eens naar de witte dovenetel, niet alleen een schattig bloemetje, maar je kan er ook nog eens heerlijk de nectar uitzuigen…

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)